< div id=”header ”>< / div>

tisdag 10 maj 2022

Från miljöpartist till att gå med i Varbergspartiet !


Jasså du är med i Varbergspartiet säger folk. De riktigt stygga säger Bonde partiet då det var Mikael Bonde som startade partiet. Jo jag var med och startade lokalavdelningar i Miljöpartiet också så det så.

I mina första val röstade jag på Folkpartiet som liberalerna hette då och lokalt mina två första val på Fria Demokraterna ett utbrytarparti ur Socialdemokraterna där Mikaels pappa Henning Bonde var kanslist.

Miljöpartiet samarbetade med FD i ett regionval 1982 men det skar sig och gick inte som vi tänkt. Bättre gick det 1988 då Miljöpartiet fick sitt parlantariska genombrott då jag kom in i fullmäktige i Varberg  och jag kom in i kommunstyrelsen och MP i riksdagen.

Jag valde då att tätt samarbeta med Vänsterpartiet och Fria Demokraterna och vi informerade oss om frågor som var viktiga för våra partier. Vi hade tillsammans sju mandat ihop men jag hade platsen i kommunstyrelsen.

Jag retade naturligtvis gallfeber på de etablerade partierna som tyckte jag var något katten släpat in helt orädd för de garvade politiker som satt. 

Hade stor respekt för folkpartisten Åke Bendix som jag tyckte var oerhört kunnig och påläst, idealist som trots högre ålder än mig gick att prata med.

Vi hade gemensamt intresse att värna om Varbergs historia och kultur även om vi var motpoler på andra områden.

Att kunna prata med alla har jag tyckt varit viktigt inom politiken när jag ser att mitt gamla parti Miljöpartiet blivit en sekt.

Vad det blir av Varbergspartiet återstår att se men tycker det är lovande hittills. Jag står inte på listan och är fri att att tycka vad jag vill.

Men glädjande var att Västerport fick avslag av mark och miljödomstolen och att jag valt rätt parti att bli medlem i. Vänsterpartiet som också röstat rätt i kommunfullmäktige var inte mitt alternativ.

Problemet är att jag anses vara av fel kön att gå med där i ett uttalat feministiskt parti för att passa in. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Alltid intressant att läsa historia. Lennart