< div id=”header ”>< / div>

onsdag 19 januari 2022

Varbergs kommun vill vara föredöme och minska antalet engångsartiklar i stadshusen !

Varbergs kommunfullmäktige beslutade i kommunfullmäktige den 18 januari att minska bruket av engångsartiklar i stadshusen.  

Linda Berggren (S) har 12 februari 2020 lämnat en motion om minskning av engångsartiklar i kommunens verksamheter, med fokus på kaffe- och vattenmuggar i stadshusen. 

Förslaget i motionen är att ge servicenämnden i uppdrag att 

1. avveckla majoriteten av dagens användande av engångsartiklar till förmån för glas och porslin, 

2. där det inte är möjligt att använda annat än engångsartiklar ska finnas återvinningsmöjligheter för desamma

Under en längre tid har servicenämnden strävat efter att minska förbrukningen av engångsartiklar inom sina olika verksamhetsområden. Ett tydligt exempel är förvaltningens arbete med att minska mängden plastoch avfallspåsar inom lokalvården. 

Det har man bland annat gjort genom att ta bort påsarna i papperskorgar där så är lämpligt. Som en direkt följd av pandemin har förbrukningen av vissa engångsartiklar nu ökat kraftigt. Det har samtidigt inneburit en brist på världsmarknaden av vissa artiklar och priserna har skjutit i höjden. Porslinsmuggen är att föredra ur ett ekonomiskt perspektiv. 

Att använda flergångsmuggar av porslin genererar användning av diskmedel och vattenförbrukning, men är ändå ett mer miljövänligt alternativ jämfört med engångsmuggar som genererar mer sopor

Ekonomi och verksamhet Att minska mängden plast och engångsartiklar i de kommunala verksamheterna innebär både en miljövinst och en potentiell ekonomisk besparing


Inga kommentarer: