< div id=”header ”>< / div>

torsdag 19 november 2020

SD i Varberg vill slopa de ekologiska målen och vegetarisk dag!

Motion till Varbergs kommunfullmäktige angående slopat krav på

ekologiskt mat samt slopande av minst en helvegetarisk dag.

Motivering

Det satsas det miljoner på ekologisk mat i Varberg. Har det någon mätbar effekt som gör att den extra kostnaden går att försvara? Vi sverigedemokrater säger nej på den frågan. I Naturvårdsverkets rapport 6461 finner vi följande fakta: ”Miljöersättningen till ekologisk odling är en mindre riktad ersättning, och CAP:s miljöeffekters analyser har visat att effekten på miljön hittills har varit liten (SJV 2004:5).” 

I samma rapports krivs det: ”När det gäller miljömålet Ingen övergödning var miljöersättningen ekologiska produktionsformer heller inget entydigt styrmedel för minskat växtnäringsläckage (Djurtätheten för nötkreatur var inte lägre, ur miljösynpunkt var det små skillnader i odlings- och stallgödselhantering, det var något lägre beräknade kväveöverskott på ekologiska mjölkgårdar men ofta högre risk för växtnäringsläckage på ekologiska växtodlingsgårdar) (SJV 2005:13).”

I en internationell studie Chalmers deltog i kom fram till att ekologisk är sämre för klimatet, direkt citerat från chalmers hemsida: ”Ekologiskt odlad mat har mycket större klimatpåverkan än konventionellt producerade livsmedel på grund av att större markarealer krävs. Detta är ett av resultaten i en internationell studie från bland annat Chalmers som har publicerats i tidskriften Nature.”

Olika kommuner börjar nu ändra sina ställningstagande gällande ekologiskt och så bör även Varberg göra.

* Lunds styre vill helt ta bort målet om ekologisk mat i Lunds skolor och äldreboenden. ”Närproducerade och säsongsanpassade produkter kan vara bättre” säger Inga-Kerstin Eriksson (C), kommunalråd med ansvar för miljöfrågor.

* Göteborg vill även de minska kraven på ekologiskt som en följd av rapporten från Chalmers. ”Ekokött harm ycket högre koldioxidutsläpp så vi hoppas genom det här att vi bidrar till att Göteborgs stads klimatavtryck minskas.” säger Naod Habtemichael, kommunalråd för Centerpartiet.

Vi som sitter i den styrande församlingen i Varberg skall använda kommunala medel på bästa sätt och att då köpa in ekologiskt producerad mat verkar vara direkt kontraproduktivt eller i bästa fall betydelselöst men dyrt.

Vi Sverigedemokrater är inte motståndare till ekologiskt men i Sverige är kraven på lantbruket hårdare än utomlands och skillnaden jämfört med konventionellt så pass liten att den ökade kostnaden är oförsvarbar. 

När det sedan kommer till den senast införda helvegetariska dagen är det ett känt och dokumenterat faktum det var en besparing. Nu hänvisas det till en bättre klimatpåverkan och minskad risk för cancer vilket i båda fallen är fel. Det finns ett antal studier som visar att kött inte ökar risken till cancer eller hjärt-kärl sjukdomar och tittar vi på verkligheten så kan vi notera att den plats i världen med längst medellivslängd, Hong Kong äts det 664g kött per dag och person. Detta kan jämföras med Sveriges ca 160g per dag och person

Förslag till beslut

Mot bakgrund av ovanstående föreslås kommunfullmäktige besluta att

– Slopa helt kravet på ekologiskt vid livsmedelsinköp.

– Ge berörda förvaltningar i uppdrag att slopa minst en helvegetarisk dag.

Olle Hällnäs (SD)

Inga kommentarer: