< div id=”header ”>< / div>

torsdag 10 september 2020

Utbyggnad österut av Baggens gränd i Varberg !


Utbyggnad och finansiering av Baggens gränd Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1. tillsätta 3 miljoner kronor i investeringsmedel till objekt 11510, kvarteret Malmen/Charleshill, för utbyggnad av Baggens gränds förlängning.

¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Beskrivning av ärendet

I enlighet med genomförandet av gällande detaljplan för kvarteret Malmen/Charleshill, lagakraftvunnen 22 maj 2019, ska del av Baggens gränd byggas ut. Utbyggnaden omfattar cirka 885 kvadratmeter och utgör gata samt gång- och cykelväg. Del av utbyggnad ligger inom kommunens fastighet Getakärr 3:1, resterande del ligger inom fastigheten Malmen 8 som idag ägs av Varbergs Bostads AB.

Förhandling pågår mellan samhällsutvecklingskontoret och Varbergs Bostad AB avseendefastighetsreglering där del av område inom Malmen 8 ska överföras till kommunens fastighet Getakärr 3:1. Utbyggnaden av gatan Baggens gränd avses finansieras genom kommunala medel och inte genom bidrag från exploatörerna inom planområdet för kvarteret Malmen/Charleshill och objekt 11510.

Anledningen är bland annat att gaturummet för Baggens gränds förlängning redan fanns med i 1936 års stadsplan och för att gatan inte är nödvändig för angränsande fastigheter.

Inga medel är avsatta då utbyggnaden planerats genomföras tidigast 2024/2025 efter färdigställande av Varbergstunneln.

Diskussioner har förts mellan samhällsutvecklingskontoret och hamn- och gatuförvaltningen beträffande när det är praktiskt lämpligt att genomföra utbyggnaden samt hur den ska finansieras. Samhällsutvecklingskontoret och hamn- och gatuförvaltningen anser det mest lämpligt att tidigarelägga utbyggnaden av Baggens gränd.

Detta för att samordna utbyggnaden med pågående byggnation av Varbergstunneln och det nya stationsområdet samt med de lednings- och sprängningsarbeten som krävs inför exploatering inom planområdet för kvarteret Malmen/Charleshill. Med beaktande av ovanstående behöver medel tillsättas för att påbörja projektering och utbyggnad av Baggens gränd under 2020/2021.

Inga kommentarer: