< div id=”header ”>< / div>

tisdag 15 september 2020

SD och KD på olika sidor om beslutet av hälsoledare i Varberg !


Enligt protokoll från socialnämndens sammanträde 27/8 2020 i Varberg så avgjordes frågan inte av alliansen utan av SD som blev vågmästare i frågan om hälsoledare.

Kristdemokraterna gick emot alliansen och alierade sig med Socialdemokraterna i en votering de förlorade. De ville att hälsoledarna ska vara kvar i nuvarande form.

Påpekas skall att Socialnämnden uppvisar ett únderskott på 25 miljoner enligt tertialrapporten. Detta innebär att nämnden måste ta fram åtgärder för en ekonomi i balans.

S kan hänvisa till sin budget där de höjer skatten och vill lägga mer än alliansen. För KD är det besvärligare. De ingår i alliansen och att släppa fram SD som pålitligare alliansparti är en backlash för dem. De borde haft med hälsoledarna i nuvarande organisationsform redan i budgeten i november om de velat påverka på riktigt.

Både SD och KD tillhörde också majoriten att bibehålla nuvarande skattesats. S ville höja skatten med 90 öre.

SD hade egen budget i kf som avslogs i november. Men deras budget på ökade satsning på socialnämnden byggde på besparingar i kultur- och fritidsnämnden som inte gick igenom.

SD hade kunnat avstå med hänvisning till sin budget i november, inte delta i beslutet vilket lett till ordförandens utslagsröst eller att ta ställning åt en eller andra hållet. I denna fråga ställde SD upp som stödparti för alliansen.

Frågan är om det är någon vits för SD att lägga ett massivt budgetförslag i november om de inte driver det i nämnderna fullt ut?

Inga kommentarer: