< div id=”header ”>< / div>

tisdag 5 maj 2020

Har politikerna i Varberg tagit över Komedianten, Varberg ?


Förre bibliotekschefen Per FalkKomedianten i Varberg ser sitt "livsverk" raseras av politiker som vill använda kulturbyggnaden för samhällsinformation. (insändare i HN)

"Att kommunala planer och projekt finns som en del av ett i övrigt brett och allsidigt informationsutbud på ett bibliotek är förstås helt i sin ordning. Men ett bibliotek är inte ett skyltfönster för övrig kommunal verksamhet eller en megafon för kommunens politiska ledning och dess budskap. Den makthavare (politiker eller tjänsteman i chefsställning) som tror det, är i princip inte bättre än företrädare för det parti som har kritiserats för att lägga sig i bibliotekens och andra kulturinstitutioners utbud."

Själv har Per Falk nog varit döv när han var med och planerade barnavdelningen strax efter entrén på första våning där det både hörs och surras ljudligt av ungar som är på cirkus. På andra våning där man sitter vid datorer med ryggen mot går man inte säker för tjuvar som kan vittja en på plånboken då det inte finns vare sig vittnen eller övervakningskameror.

Politiker enligt Per Falk ska hålla fingrarna borta och bibliotekslagen ska vara överordnat alla politiska beslut. Vid datorerna ska det hållas käften och inte spelas något utan hörlurar. Det finns uppsatt skylt att inte störa andra på våningen utan hålla lågmälda samtal.

Vakter i form av bibliotekspersonal sitter på en stol och kollar att ordningen upprätthålls dvs att ljudvolymen vid samtal hålls vid angivna nivåer och att det inte diskuteras politiskt brännbara ämnen.

Nu har Josefin Selander samhällsutvecklingsdirektör och Katarina Sundberg chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Varbergs kommun besvarat insändaren. Inga politiker alltså.

"Den flygfotomatta som lades in i veckan är första steget till att skapa en utställning kring det växande Varberg i caféytan och i korridoren bort mot Lilla Teatern. Tillsammans med Trafikverket vill vi ge kommuninvånare och besökare en möjlighet att ta del av kommunens utveckling i en fysisk utställning, inte bara via våra digitala kanaler. Allt i enlighet med kommunens vision, där delaktighet är ett av våra förhållningssätt."

Jag ser inget problem i detta att besökare ges både delaktighet och information vad som händer ett kvarter bort där sprängningar sker för ett tunnelbygge. Vad gäller bibliotekets utformning och användning ser jag inte att Per Falk gett någon delaktighet eller inflytande hur Komedianten borde vara utformat.

Vi som besöker det varje dag är väl för korkade, okunniga eller för politiskt involverade så vi ska inte ha någon talan.

Inga kommentarer: