< div id=”header ”>< / div>

lördag 2 maj 2020

Det NYA normala är att se SD som ett parti bland alla andra !


Tack vare Coronakrisen börjar nu Sverigedemokraterna uppfattas som det NYA normala i riksdagen.

"Henrik Vinge menar att det är ett avgörande genombrott som skett.

– Vi är nu en självklar del av det politiska livet i riksdagen. Vi var med i diskussionerna som fördes med regeringen om förändringar i smittskyddslagen och man inkluderade oss i diskussionerna i riksdagen om de praktiska frågorna om antalet ledamöter och annat. Vi deltar i de här samtalen som alla andra och blir behandlade med respekt. Vi är slutligt där nu, säger han.

Vinge, som också är vice partiordförande i SD, tror att det nya läget kommer att bestå.

– Jag har mycket svårt att se hur man ska kunna gå tillbaka och börja behandla oss som man gjorde tidigare. Jag tror det här är en permanent förändring."

Jag har velat ha en nyordning i Varberg där ALLA partier som är representerade i kommunfullmäkktige också ska vara med i budgetberedandet. Få samma information samtidigt komma med synpunkter och ges del av nödvändig information.

I praktiken blir det så att SD som vanligt lägger en budget som alla andra röstar ner i kommunfullmäktige men i nämnderna blankt av röstar för alliansens budget. Å andra sidan inget som skiljer exempelvis KD som inte har någon ks-auledamot (budgetberedning) utan genom allianssamarbetet får sin information och där lägger synpunkter.

C och SD som ska föreställa hund och katt i varbergspolitiken är oftast mer överens än vad många tror. Skiljelinjen går i Varberg mellan S+V och alliansen/SD i den ekonomiska politiken.

Rikspolitiken skiljer sig markant just nu än den lokala politiken. Rikspolitiker delar ut miljardstöd som alla partierna är helt eniga om. Lokalpolitiker bråkar om småfrågor som bara intresserar dem själva utan brett stöd.

Det finns andra skiljelinjer i Varberg: Förtätningspolitiken där M, C och S visar sig vara ett sammansvetsat block att det är bra med förtätning medan L, KD, SD och V visar på en sida att vi måste ta hänsyn till mer småskalighet, historisk bebyggelse och hur kulturmiljön ser ut.

Inga kommentarer: