< div id=”header ”>< / div>

lördag 4 april 2020

Demokratin i Sverige hotas om vi ska snabbspåra beslut och göra hela landet till en zon där eliten gör upp !


Regeringen vill ha ökad makt för snabba beslut under coronakrisen och kunna köra över riksdagen.

För alla som hängt med har väl coronaviruset pågått nu ett bra tag även om det inte funnits här i omfattande skala.

Det har visat sig att vi konstaterat !) det behövs ökade tester 2) att även med besöksförbud så är även våra äldreboende drabbade 3) behov av skyddsutrusning och restriktioner 4) att smittan ökat i Europa dramatiskt även i länder som har hårdare restriktioner än vad som vidtagits här. 4) att beslut oftast upplevs att de kommit för sent men det då finns konstateranden, underlag och demokratisk förankring för att genomföra beslut.

Enligt min egen tolkning var regeringen för slappa i början. Många kändes inte förberedda och en del tog inte signalerna på allvar hur allvarlig egentligen coronaviruset drabbar. Snabbt kallades 70+ för ett en utsatt riskgrupp bekvämt för här finns hela pensionärsgruppen och faktiskt många med beslutande funktioner. Företag skulle kunna köra på även om en lågkonjuktur var på väg.

Det tar också tid innan något sätter sig. Men nu har media matat ut coronainformation i tid och minut och ingen kan undgått detta. Det behövs också sätt att frigöra sig så man inte drabbas av coronaångest. Glädjen i vardagen, att njuta av våren och omgivning.

När nu allt fokus är på coronaviruset och krispaket levererats av aldrig skådat slag är det dags att coola ner i det läget trappar regeringen upp. Jo vi ser kurvan sprida brant men i stort sett bara i Stockholm där fältsjukhus ska öppnas. I övriga landet lugnare men väldigt avvaktande. Alla pratar om det.

Värst just nu i övriga landet är varsel och att konkurser ökar. Kunderna sviker eller avvaktar. I Varberg där jag bor har inte turistsäsongen inletts men vädret börjar bli bättre. Folk stannar hemma de rör sig mindre och handlar medvetet.

Jag menar att förhastade beslut som att ge regeringen ökad makt kan slå tillbaka. Inte minst för de partier som stödjer detta. Riksdagen minskar i styrka. Valdeltagandet sjunker och blir en folkomröstning om vi ska fortsätta med att minska enskildas påverkan eller om vi är på väg mot diktatur eller någon slags teknokrati där ett urval med experter ges befogenhet att bestämma. Folket förstår inte sitt eget bästa !

Inga kommentarer: