< div id=”header ”>< / div>

torsdag 12 mars 2020

Regeringen får svidande kritik från klimatpolitiska rådet !


Ingen konkret plan för hur orden ska bli verklighet. Så beskriver Klimatpolitiska rådet regeringens ansträngningar för att minska Sveriges utsläpp av växthusgaser.

Regeringens klimatpolitik får underkänt av klimatpolitiska rådet.

Sveriges klimatpolitiska ramverk, som antogs 2017, består av klimatmål, en klimatlag och ett klimatpolitiskt råd.Klimatmålet slår fast att Sveriges utsläpp av växthusgaser ska vara netto noll senast år 2045.

Klimatlagen innebär i korthet att varje regering ska föra en politik som leder till att klimatmålet förverkligas. Klimatpolitiska rådet ska utvärdera regeringens klimatpolitik och granska den klimatpolitiska handlingsplanen senast tre månader efter att den har lämnats till riksdagen.

"I slutet av december förra året presenterade regeringen landets första klimatpolitiska handlingsplan, i linje med det klimatpolitiska ramverk som slogs fast 2017. Där beskrivs i 132 punkter hur Sveriges utsläpp av växthusgaser ska minska till netto noll senast år 2045.
– Det är inte fel på vad man tänker sig att göra. Men det saknas konkretiseringar, tidsangivelser, uppgifter om vem som är ansvarig och hur resurser ska avsättas. Så egentligen är det ingen handlingsplan, och på så vis uppfyller den faktiskt inte intentionen i klimatlagen, säger Johan Kuylenstierna."

Inga kommentarer: