< div id=”header ”>< / div>

tisdag 10 mars 2020

Denna veckan avgörs om Sveriges klimatmål är värda att tas på allvar !

Denna veckan avgörs om Sveriges klimatmål är en tandlös tiger eller om det ska tas på allvar i mark- och miljööverdomstolen.

"I dag, tisdag, startar förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen om den omstridda utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil. Målet har blivit en symbol för klimatkampen och är redan historiskt – det är första gången klimatfrågan används som skäl för att regeringen tar över och kommer att fatta det slutgiltiga beslutet i ärendet."
"Preems raffinaderi är det största i Norden och redan i dag Sveriges tredje största enskilda utsläppskälla. Knappt 1,7 miljoner ton koldioxid släpps ut varje år. Det är ungefär 3 procent av Sveriges totala utsläpp inom nationsgränserna."

Enligt de senaste reviderade planerna skulle en utbyggnad öka utsläppen med 1 miljon ton per år, till totalt 2,7 miljoner ton koldioxid. Det skulle göra Preem till Sveriges största enskilda utsläppskälla med cirka 5 procent av Sveriges nationella utsläpp.

Tisdag

Förhandlingen inleds på Oscars i centrala Lysekil. Först ska de som överklagat, bland annat Naturskyddsföreningen och närboende, kort framföra sina skäl. Preem få bemöta dessa kort, innan de klagande utvecklar sina invändningar ytterligare.

Onsdag

Preem redovisar sin befintliga och utökade verksamhet. Berörda myndigheter, bland annat Länsstyrelsen och Naturvårdsverket, redovisar sina yttranden.

Torsdag

Syn vid Preem AB:s anläggning i Lysekil. Därefter återupptas förhandlingarna på Oscars. Domstolen meddelar när de räknar lämna besked till regeringen.

Därefter är det upp till de styrande politikerna att säga ja, eller nej, till Preems planer på att bygga ut.

Inga kommentarer: