< div id=”header ”>< / div>

söndag 26 januari 2020

Varbergs Bostad AB vill undvika skatt vid fastighetsförsäljningar !


Varbergs Bostad som är ett kommunalt aktiebolag har genom medveten skatteplanering kommit undan med ca: 30 miljoner i skatt de senaste åren genom försäljningar av fastigheter. Nu är ytterligare en försäljning av en central fastighet på gång Färgaren 10.

"Paketering av en fastighet innebär något förenklat att en fastighet kan överlåtas till ett bolag eller en ekonomisk förening som har samma ägare som fastigheten mot en ersättning som motsvarar endast det skattemässiga värdet."

Vid fastighetsförsäljningar inom bolagssektorn är det vanligt att bolagen väljer att ”paketera” fastigheten i ett bolag eller en ekonomisk förening, för att undvika en beskattning av värdeökningen på fastigheten.

Ett paketeringsförfarande kan förenklat beskrivas på följande sätt: Reglerna om så kallade underprisöverlåtelser möjliggör att en fastighet kan överlåtas till ett bolag eller en ekonomisk förening som har samma ägare som fastigheten mot en ersättning som motsvarar endast det skattemässiga värdet. Eftersom det skattemässiga värdet oftast är betydligt lägre än marknadsvärdet behöver inte den eventuella värdeökning som skett i fastigheten realiseras i det här ledet. Efter paketeringen kommer övervärdet på fastigheten istället att finnas i det nya bolaget, eller den nya föreningen. Andelarna i bolaget eller föreningen är i normalfallet så kallade näringsbetingade andelar.

Om en kapitalvinst uppstår vid en försäljning av näringsbetingade andelar är vinsten inte skattepliktig för det säljande bolaget. Andelarna i det nya bolaget, eller den nya föreningen, kan därmed säljas för marknadsvärdet utan att säljaren behöver skatta någonting för inkomsten. Genom dessa transaktioner har fastigheten avyttrats och skillnaden mellan det skattemässiga värdet och marknadsvärdet behövde aldrig tas upp till beskattning. Skatteskulden på övervärdet i fastigheten ligger kvar latent i det nybildade bolaget.

Inga kommentarer: