< div id=”header ”>< / div>

fredag 17 januari 2020

Dessa bidrag kan ersättas med en medborgarlön !


FÖRSÖRJNINGSSTÖD, SOCIALBIDRAG, SJUKERSÄTTNING OCH AKTIVITETSERSÄTTNING

Försörjningstöd, eller socialbidrag som det hette tidigare, ska vara en tillfällig lösning. Det är till för människor som kan ta ett vanligt jobb, men som för tillfället behöver extra stöd.

För att få försörjningsstöd måste man söka jobb och ”stå till arbetsmarknadens förfogande”. Försörjningsstöd är alltså inte till för personer med en funktionsnedsättning som har en daglig verksamhet.

Försörjningsstöd (eller socialbidrag) betalas ut av kommunen. Om många fler personer får försörjningsstöd påverkar det alltså kommunens budget.

Om man har en funktionsnedsättning och därför inte kan jobba ska man få ersättning från Försäkringskassan. Tidigare hette det förtidspension. Numera heter det sjukersättning.

Men innan det avgörs om man kan jobba eller inte så kan man få aktivitetsersättning. Det kan man få när man är mellan 19 och 29 år. Försäkringskassan gör en omprövning vartannat eller vart tredje år.

För att få aktivitetsersättning måste arbetsförmågan vara nedsatt i minst ett år framåt. Man lämnar in läkarintyg och så gör Försäkringskassans handläggare en bedömning och fattar beslut.

När man fyller 30 år kan man inte längre få aktivitetsersättning. Då måste man söka sjukersättning. För att få det ska man lämna in ett läkarintyg och Försäkringskassans handläggare ska bedöma att man inte kan jobba under resten av sitt liv.

Aktivitetsersättning och sjukersättning betalas ut av staten. Det påverkar alltså inte kommunens budget

1 kommentar:

Anonym sa...

Är för medborgarlön / basinkomst. Jag har dock 18100 i sjukersättning och vill ju förstås inte att det ska sänkas p g a en medborgarlön-nivå som är lägre än detta...