< div id=”header ”>< / div>

lördag 7 december 2019

Stoppa gräddfilen för nyanlända och dem med sociala kontrakt i Varberg !

Bosättningslagen 1 mars som infördes 2016 som tvingar kommuner att ta emot nyanlända är inte tvingande i ett senare skede för kommunen.

Läser en insändare här av Mårten Pettersson fd kd-politiker i Varberg.

"Bosättningslagen gäller från 1 mars 2016. Den innebär att varje kommun har en skyldighet att ta emot ett antal flyktingar som fått uppehållstillstånd i Sverige samt i ett senare skede även deras anhöriga. Länsstyrelsen fördelar varje år utifrån en fördelningsnyckel hur många nyanlända varje kommun skall ta emot och ordna bostad och övrig social service åt som förskola, skola mm. Enligt lagen är etableringstiden två år och därefter förutsätts att den nyanlände själv ska ordna sin försörjning och boende. "

Enligt fördelningsprincipen ska min egen kommun Varberg ta emot 94 nyanlända nästa år medan Norrköping och Malmö har 0 nyanlända 2020.

Det betyder att dessa kommuner som inte behöver ta emot nyanlända blir allt friare från bosättningslagen om något år medan Varberg fortfarande har tvånget över sig. Förmodar att SD är ganska nöjda med kommuner som har "nolltoleransen" men bör vara ganska missnöjda i en sådan kommun som min?

Varberg har ganska lång bostadskö vilket Mårten P påpekar i sin insändare. Dessutom görs det undantag med "sociala kontrakt" som kan vara dem som är skuldsatta, missbrukare etcetera som garanteras förturer. Själv har jag aldrig haft förmånen att accepteras av Varbergs Bostad AB utan får snällt vänta på kön tills det är min tur. Jag har redan socialt kontrakt hos kommunen direkt som räknas som tillfälligt boende,

I februari nås jag av 2:års gränsen och skulle om jag omfattas av bosättningslagen direkt kunna sägas upp då jag saknar skäl för socialt kontrakt.

Mårten skriver i sin insändare:

" Varbergs kommun råder stor bostadsbrist. I genomsnitt kan många bostadslösa få räkna med väntetid på 8-14 år för att få lägenhet. Nästa år skall kommunen ta emot ytterligare 94 personer enligt bosättningslagen samt i förlängningen även deras anhöriga. Att fortsätta år efter år att undanta ett stort antal lägenheter och reservera dem åt nyanlända och därigenom skapa ännu längre bostadsköer är för mig och många andra helt oacceptabelt! "

Helt riktigt är det som Mårten skriver en propp om ex-nyanlända och dem med sociala kontrakt upptar lägenheter som borde gå till direkt behövande eller till dem som stått i kön. Nya regler och förutsättningar bör gälla efter 2 år inte bara "låt-gå-principen" i Varberg som är vanlig här.

Om det nu är svårt att göra något åt att vi i Varberg ska ta emot 94 nyanlända som MÅSTE få ett boende så får vi börja i andra ändan. De som inte lyckats efter 2 år att bli självförsörjande ska sägas upp. Detta bör även gälla såna som mig som saknar skäl för ett socialt kontrakt efter 2 år. Mitt främsta skäl har varit skulder men är nu skuldfri.

Inga kommentarer: