< div id=”header ”>< / div>

onsdag 18 december 2019

SSU Varberg uppmanar till manifestation för att rädda Ringhals lördagen 21 december !


Nu har vi närmat oss vintern och Sveriges elkonsumtion slår i taket, men för många av oss i södra Sverige är effektbrist inget otänkbart scenario längre. Svenska kraftnät slår larm men ingen lyssnar. Denna vintern kanske vi klarar oss undan med kallvatten i duschkranen och ett sämre samvete med tysk kolkraft. Men vad händer nästa år när både Ringhals 1 & 2 gått för graven?

Från vissa håll i debatten döms kärnkraften ut som omodern och farlig av vissa och blir kallad olönsam. Samtidigt är det ett av de mest klimatvänliga och tillförlitliga alternativ till dags dato.

I och med den successiva avvecklingen av Ringhals och den totala nedstängningen av Barsebäck har vi idag fått en situation där importerad kolkraft och översubventionerad vindkraft försöker fylla upp det tomrum som kärnkraften lämnar efter sig. Men det går inte. I norra Sverige går elen på export när vattnet forsar och vindkraften snurrar, men Sverige binds samman av ett funktionsodugligt kraftnät som inte kan förse södra delarna av landet med el. En upprustning av kraftnätet för att möta behoven tar minst 15 år*. Fram tills dess får skånsk basindustri förlita sig på brun el. Så behöver det inte bli. Genom utbyggd kärnkraft kan vi trygga behovet nu och se till att vi når upp till antagna klimatmål.

Ringhals är Varbergs största arbetsgivare, här stämplar många av våra vänner och bekanta in och ut varje dag. Trots att Vattenfall flaggar för att kärnkraften kan klara sig långt bortom 2040-talet finns det idag ingen samlad vilja bland våra politiker att agera efter detta.

Därför kommer SSU Varberg manifestera för Ringhals fortlevnad den 21:a december på Varbergs torg i år!

Vår krav är enkelt. Vi vill helt att se en total upprustning och livstidsförlängning av Ringhals 1 och 2 fram tills att ett reellt alternativ för dessa två reaktorer finns på plats. I det fall att reparationer för reaktor 2 är för omfattande finns det både ekonomiska och praktiska möjligheter för byggandet av Ringhals 5 & 6.

* (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/brist-pa-el-hotar-delar-av-sverige)

Vi uppmanar ALLA Varbergare att sluta upp på torget den 21:a december, klockan 15:00 för att visa ert misstycke gentemot detta totala haveri!

För föreningar/personer som är intresserade av att sluta upp och önskar talartid, vänligen hör av er till oss via mail:
ssuvarberg@gmail.com

Övriga frågor? Skriv i eventet!

Inga kommentarer: