< div id=”header ”>< / div>

tisdag 10 december 2019

Motioner till Varbergs kommunfullmäktige angående språkkrav / Språk en resurs i kommunikation


Motion till Varbergs kommunfullmäktige angående språkkrav (Sverigedemokraterna)
-------------------------------------------------------------------------------

Inom ramen för integration måste samhället ställa tydligare krav gentemot de individer som kommit till kommunen och Sverige. Vikten av att uppnå egenförsörjning, genom anställningsbarhet och att lära sig det svenska språket, är högprioriterat.

Genom språket ökar möjligheten för individen att bli anställningsbar och således komma in i det svenska samhället.


Det finns ett behov av att koncentrera de olika.insatserna för anvisade personer till Varberg.

Kommunens syfte skall vara att ge verktygen som krävs för en lyckad integration till individerna,samtidigt som tydliga matkrav till individen måste presenteras - dels genom en maxperiod om 3 år som en person erbjuds kostnadsfria utbildningsinsatser från kommunen inom SFI.

Flera källor berättar om en situation ur dagens SFI, där individer deltar i språkutbildningen med syftet att få aktivitets- och etableringsersättning. När det ar tid för muntlig och skriftlig examination väljer dessa individer att medvetet misslyckas, alternativt väljer de att inte genomföra examinationen överhuvudtaget.

Möjliggörandet för dessa aktiva val försätter verksamheten under en hård press, samtidigt som kommunen åläggs konstanta kostnader över tid som annars kunde gått till välfärden. Situationen begränsar även anställningsbarheten hos de individer som faktiskt vill lära sig och uppnå självförsörjning.

Kommunen äger rätt enligt 20. Kap 9 § att upphöra utbildning på kursen om "eleven saknar förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen eller annars inte gör tillfredsställande framsteg."
Föreslagna krav mot individerna har därmed lagligt stöd.

Berörda nämnder bör därmed åläggas uppdraget att införa en maximal tidsgräns på tre år som en individ kan nyttja Varbergs SFI undervisning. Undervisningen ska istället förbereda individen för integration i Varberg genom dess ordinarie verksamhet.

Syftet skall vara att individen inkluderas och lära sig snabbare genom att deltaga och vara aktiv i samhällets ordinarie verksamhet.

Mot bakgrund av ovanstående föreslås kommunfullmäktige besluta att

Att Uppdra åt utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, tillsammans med andra berörda nämnder, ·att utreda och tillämpa motionens intention inom kommunens aktuella verksamheter.

För sverigedemokraterna, Olle Hällnäs

Dessa två motioner i denna bloggen kommer upp på kommunfullmäktige i Varberg den 17 december

Motion till Kommunfullmäktige Språk - en resurs i kommunikation. (Socialdemokraterna)
-------------------------------------------------------------------------------------

Sverige blir ett mer och mer mångkulturellt samhälle och i vårt Varberg möts vi ofta av människor från andra kulturer, inte minst turister. Visst hade det varit välkomnande om kommunanställda med personliga kundkontakter hade en namnbricka, som också kompletterades med en flagga med vilka språk personen i fråga pratade. Engelska, tyska,franska, finska m.fl. men också t.ex arabiska.

I kommunen pratar vi många olika språk. I en global samvaro är varje språk, som underlättar för kommunikation en resurs.

Vi kan alla hjälpa till att göra Varberg till en mer välkomnande kommun.

S-föreningen Norra Kusten förslår:Att kommunfullmäktige beslutar

Att kommunanställda med personliga kundkontakter, som en kundservice, frivilligt kan t.ex. på sina namnbrickor ge information om vederbörande talar/förstår något språk förutom svenska.

Motionär Lars-Bertil Nilsson

Upptagen som egen motion den 16 aug. 2019 Birgitta Sagdahl Wildtberg

Inga kommentarer: