< div id=”header ”>< / div>

måndag 25 november 2019

”Utbildning som leder till arbete, studier och goda möjligheter att försörja sig” - alliansens floskler i Varberg !


Arbetsmarknadsenheten, vuxenutbildningen och integrationsenheten är verksamheter som från och med sommaren 2019 lagts samman till en gemensam avdelning under nämnden. Dessa verksamheter bedrivs i nära samverkan med Arbetsförmedling,Försäkringskassan och socialnämnden i syfte att hjälpa fler människor till studier eller egen försörjning. 2,0 miljoner ytterligare läggs från och med 2021 på att stärka upp arbetsmarknadsinsatserna.

”Utbildning som leder till arbete, studier och goda möjligheter att försörja sig” är det vägledande målet för nämndens samtliga verksamhetsdelar. Det livslånga lärandet skapar självförtroende hos individer och motverkar utanförskap.

Ja ovan text är hämtad ur budgeten som antogs i Varberg i november som var alliansens förslag till budget. Vad innehåller texten? En massa floskler där olika instanser ska blandas ihop och samverka. Dvs en mängd byråkrater som ska sitta på möten, organisera upp sig, dela upp ansvar och "inskrivna", "klienter" i hanterliga delar som sedan ska göras statistik på.

Sedan 2001 då jag blev av med a-kassa och sjukkassa har jag varit i beröring med ovan. Nu 18-19 år efter kan jag summera att det gick inget vidare. Ingen utbildning finns efter denna tiden, ingen praktik och inget arbete heller. Hur ska ni då lyckas med andra än mig?

Det enda som befästs i detta som nu ligger under en ny nämnd "Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden" i Varberg är UTANFÖRSKAPET. Om vi undantar gymnasieskolan som riktar sig till ungdomar har skiten hamnat här.

Dvs folk som är utförsäkrade, de som behöver utbildas i vuxen ålder och nyanlända som ska integreras. Men mest handlar det om att jobben med LÖN tillfaller andra än dessa personer som ska bollas runt.

Jo det kan finnas bidragsjobb, provanställningar och praktikplatser men jag har under de senaste 20 åren aldrig hamnat där. Prioritet för 20 år sedan var yngre, kvinnor och invandrare och skulle förmoda att det är samma prio som gäller även idag.

Om jag ska visa upp ett CV från denna sidan år 2000 handlar det om att samhället helt misslyckats med mig och sannolikt kommer att misslyckas med andra som de duttar runt.

Med anledning av att regler för att få sjukersättning blivit hårdare så växer antalet som är berörda som "inskrivna" eller "klienter". Kommuner belastas då sjukförsäkringsystemet inte fungerar optimalt.

Hur många finns det som utbildat sig som inte får jobb och hur gammal får en utbildning vara för att bli inktuell?

En ny nämnd i Varberg med stora chefproblem i sin arbetsmarknadsenhet och där det inte finns någon utvärdering än bäddar för att detta kommer att gå åt helvete.

Har man misslyckats helt med mig under nästan 20 år varför skulle man då lyckas med andra?

Inga kommentarer: