< div id=”header ”>< / div>

onsdag 13 november 2019

Budgeten för 2020 är antagen i Varbergs kommun - alliansens budget hänger på en röst och med stöd av SD om oförändrad skattesats !


Budgeten med plan är antagen 2020 i Varbergs kommunfullmäktige.

Det blev allianspartierna ( M, KD, L och c) vars budget gick igenom. I stort innebär det oförändrad skattesats, ett antal taxor som justera, satsningar men den stora och jobbiga uppgiften blir om det går att spara de medel som alliansen vill för att fortsätta ha oförändrad skatt?

SD hade under detta året gett sitt stöd för oförändrad skattesats men deras egen budget innehöll bl.a. satsningar på trygghetsvärdar som kraftiga besparingar inom främst kultur- och fritid som de är ensamma om. Jag förmodar att den som sitter med i kultur- och fritid för SD får det oerhört svårt att kämpa för något som inte finns gehör för i kultur- och fritid och kommer att isoleras.

Däremot har jag större förståelse för satsning på trygghetsvärdar och de specifika satsningar SD vill göra som handhas av andra nämnder. Det är trevligare att sitta med i en nämnd där man vill satsa det där lilla extra än att sitta som slaktare i en specifik nämnd: kultur och fritid.

Innan något genomförs bör det finnas en konsekvensbeskrivning: går det att göra på annat sätt som sparar medel, ett nollalternativ vilket isf alliansens budget innebär för SD och huruvida man ska medverka till de satsningar alliansen vill göra inom främst kultur- och fritid. SD vill ju skära rejält i den nämnden och ska då nämndsledamoten vara delaktig i satsningarna?

S och V vill satsa rejält och inte minst bibehålla kvalitén i kommunens verksamhet och då måste det finnas pengar. De kommer att låta alliansen och SD sköta sparkraven och själva säga: - Jaha det var vad vi befarade när vi ska spara utöver det vanliga.

Att stor del av avbräcket i ekonomin kan förklaras av den kommunala skatteutjämningen, att befolkningen inte växer på kommando och att demografin inte alltid stämmer med kartan hjälper inte. Det måste finnas planering för en ordnad ekonomi som gäller i plan.

Det finns stora satsningar som simhallsbygget på Håsten men det är ju alla partierna överens. Det finns kommande satsningar jag vill se i en långtidsbudget men som i dagsläget är osäkra. Det har med pendelstationsbygget i Värö att göra där beredskapen måste vara god.

I en debattartikel går alliansen i Varberg ut med en debattartikel i HN om att "Station i Värö står högt på agendan". Detta dagen efter kommunfullmäktige där det mest handlade om SD:s skuggförslag till budget än storsatsningarna i Värö.

" Vad gäller stationen i Väröbacka finns det en avsiktsförklaring undertecknad 2017 mellan kommunen, regionen och Trafikverket om att den ska byggas när tunneln är klar och tas i drift 2026. Ifrån kommunens sida kunde vi förstås önska ett tidigare genomförande, men å andra sidan fanns det över huvud taget inte med i Trafikverkets planering innan avtalet skrevs.

För kommunen är utvecklingen av norra kusten i allmänhet och Väröområdet i synnerhet högt prioriterat och mycket angeläget. Därför tog vi 2017 fram en fördjupad översiktsplan för Norra kusten och har nu satt igång arbetet med att göra en ytterligare fördjupning av just Väröbacka samhälle. Den första frågan att besvara i den fördjupningen är frågan om stationsläget."

Varför inte en tidigareläggning av stationsbygget i Väröbacka för att allianspartierna bundit upp sig till ett avtal att tunnelbygget ska vara i drift och klart 2026 fattar inte jag. Det bör väl inte minst gå hand i hand? Att skylla på Trafikverket hjälper inte. Det gäller som sagt att ha hög beredskap och att ha en framtidsplanering i kommunens egen planering också.

Inga kommentarer: