< div id=”header ”>< / div>

söndag 20 oktober 2019

Utdrag ur alliansens budget i Varberg - satsningar !


Alliansen ambition är att hålla skatten oförändrad under mandatperioden. Därför får kommundirektören i uppdrag att tillsammans med koncernledningsgruppen och i samråd med nämnder och styrelser komma
med förslag på åtgärder motsvarande 70 miljoner kronor (2%) inför budgeten 2021. Nämndernas årliga effektiviseringskrav på en procent ligger kvar som
tidigare.

Under de kommande åren kommer konkurrensen om personal bli allt större eftersom allt färre människor ska försörja allt fler. Detta är en utmaning för kommunen som måste mötas på många olika sätt.

En stor kartläggning har genomförts av förvaltningarnas kommande rekryteringsbehov. Med start 2019 och fram till 2023 avsätts därför 2,5 miljoner kronor årligen med särskilt fokus på svårrekryterade grupper.

Kommunen måste också arbeta annorlunda i framtiden, med stöd av ny teknik och nya arbetsmetoder.Därför läggs 5,0 miljoner kronor årligen från och med 2020 för att premiera en sådan utveckling.

Barnomsorg och skola

Varberg växer och fortsätter med stora satsningar på renoveringar och nybyggnationer av både förskolor och skolor. Nya lokaler ska vara ändamålsenliga för den specifika verksamheten och vara stödjande för dagens
och framtidens lärandesituationer

Utbildning och arbetsmarknad

Varberg har en kommunal gymnasieskola, Peder Skrivares skola, där cirka 80 procent av kommunens ungdomar är elever.Över 90 procent som avslutade yrkesprogram våren 2019 gick direkt ut i arbete efter avslutade studier. På Peder Skrivares skola har under hösten 2019 startats upp ett specialpedagogiskt team, vars arbete bland annat riktar sig till elever med neuropsykiatriska funktionsvariationer.

Arbetsmarknadsenheten, vuxenutbildningen och integrationsenheten är verksamheter som från och med sommaren 2019 lagts samman till en gemensam avdelning under nämnden. Dessa verksamheter bedrivs i nära samverkan med Arbetsförmedling,Försäkringskassan och socialnämnden i syfte att hjälpa fler människor till studier eller egen försörjning.

Socialtjänst och äldreomsorg

Nytt demensboende i Träslöv för fullt och det kommer att stå klart under 2021. Digitala nycklar och signeringslistor såväl som trygghetskameror finns redan på flera boenden och förvaltningen deltar i olika EU-projekt för att tidigt kunna implementera värdefull teknologi.

Kultur, fritid och idrott

Bygget av den nya simhallen på Håsten är i full gång och den beräknas stå klar till hösten 2021.

Kyrkskolan i Tvååker kommer under 2020 att byggas om till ny ungdomsgård, men lokalerna ska kunna nyttjas flexibelt så att fler verksamheter kan vara där, så som kulturskolan, aktiv senior
och föreningar.2020 kommer ett nytt meröppet bibliotek att öppna i Träslövsläge.

Gator, parker och hamnar

I ett växande Varberg med ökat besökstryck som medför större driftunderhåll och ökad bemanning för att hantera trafiksituationen under byggtiden av tunneln tillförs det 2,0 miljoner kronor extra för detta.

För att Varberg skall vara attraktivt att besöka under byggnationstiden av tunneln vill nämnden skapa inbjudande miljöer och för detta ändamål investeras 4,5 miljoner kronor under en femårsperiod.

Torget kommer under 2020 uppdateras med eluttag för torghandlarna för en bättre service.

Projektet ombyggnad av korsningar och gator utökas till 10,0 miljoner kronor per år för att kunna hanteras inom en snar framtid.



Inga kommentarer: