< div id=”header ”>< / div>

måndag 9 september 2019

Sänkta arbetsavgifter för unga och nyanlända ett sätt att fasa ut äldre från arbetsmarknaden !


Att sänka arbetsgivaravgiften för speciellt unga och nyanlända kommer att fungera som ett sätt att bli av med äldre arbetskraft.

Varför anställa någon med skavanker eller behålla äldre på jobbet?

Arbetsgivaravgiften för de som vill anställa unga och nyanlända sänks med drygt sex miljarder på tre år. Skattesänkningen är en del i regeringens uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna.

Som tur är hinner jag gå i pension innan reformen träder i kraft. Men vi går in i en lågkonjunktur och ser detta som ett sätt att underlätta för företag som vill överleva.

Varför inte istället ge de de unga, nyanlända eller långtidsarbetslösa ett rakt rör ner i plånboken? Nej allting hänger på hur arbetsgivare planerar. Vissa anställer ändå och reformen blir en kostnadslättnad för företag som ändå ska nyanställa. Vilka anställer man? Sannolikt yngre arbetskraft i första hand.

Vad händer med de äldre? Äldre konkurrerar redan idag med unga och nyanlända om jobben och skulle tro att de får allt svårare framöver om de inte är friska, uppdaterade med utbildning och jobbar inom en bransch där ålder och erfarenhet värdesätts på annat sätt.

Samtidigt vill politikerna att folk jobbar längre även i pensionsåldern. Pensionärer är den den enda grupp som har säker #basinkomst som de kan grädda på med jobb. Många tar ut pension vid 61 år som ska höjas till 62 om de har möjligheter till extrajobb. Andra har inte den möjligheten alls utan har fullt sjå med att klara ett jobb på halvtid.

Sänkningen av arbetsgivaravgiften ja den var väl till som försäkring av olika slag och att löntagarna avstod i högre löner ska nu riktas till specifika grupper. Hur kommer den solidariteten att fungera rent fackligt? En sak om det är i specifika glesbygdsregioner eller dylikt men här kör man direkt in på arbetsplatsen där grupper spelas ut mot varandra.

Inga kommentarer: