< div id=”header ”>< / div>

onsdag 21 augusti 2019

SPI Välfärden vill sänka gränsen för seniorkort i Varberg till 65 år !


SPI Välfärden ramlade ur Varbergs kommunfullmäktige i valet 2018 men hann iaf med att skriva en motion om att sänka gränsen för seniorkort till 65+. Motionen är på väg upp till kommunfullmäktige i höst.

Beskrivning av ärendet

Lennart Liljegren (SPI Välfärden) har lämnat en motion till kommunfullmäktige om att kommunen ska införa gratis bussresor för 65+ snarast, helst innan nästa val.

I motionen framför SPI Välfärden att alla som är 75+ inte tagit ut kort. De bedömer att det blivit pengar över och att kommunen nu kan ta nästa steg och sänka åldern till 65+.

Beslutsunderlag

Beslutsförslag, 1 juli 2019.
Motion inkommen 30 augusti 2018.

Övervägande

I januari 2018 infördes seniorkort i Varbergs kommun vilket innebär att personer som är fyllda 75 år och folkbokförda i Varbergs kommun, har möjlighet att resa obegränsat under lågtrafik i Hallandstrafikens linje lagda
kollektivtrafik inom kommunen samt till/från Ullared.

Med lågtrafik avses tiden klockan 9-15 samt klockan 18-04 på vardagar och dygnet runt på helgdagar. Resor utanför lågtrafiken bekostar resenären själv.

Seniorkort finns också i andra kommuner i Halland och varje kommun har ett avtal med Hallandstrafiken om villkor och ekonomisk ersättning.

Inför genomförandet i januari 2018 gjordes en bedömning, utifrån erfarenheter från andra kommuner, att alla i den berörda målgruppen inte vill eller kan utnyttja ett seniorkort. Cirka 50 procent i åldersgruppen har hämtat ut ett kort under 2018.

För 2018 tillfördes kommunstyrelsens budget cirka 3 miljoner kronor för satsningen och kostnaderna för kommunen, utfallet, för 2018 har varit ungefär på den nivån.

Avtal för seniorkort för året 2020 har tecknats med Hallandstrafiken.

Inga kommentarer: