< div id=”header ”>< / div>
onsdag 7 augusti 2019
Kraftig ökning. Familjeåterförening. Migrationsverket & Regeringen vet inte varför !
Det har kommit in fler ansökningar än förväntat, men myndighetens system kan inte skilja på ansökningar från anhöriga till flyktingar och anhöriga till alternativt skyddsbehövande.
Henrik Holmer, ekonomi- och planeringschef på Migrationsverket, säger att det därför inte går att veta om ökningen beror på den nya lagstiftningen.
– Det går inte att dra den slutsatsen, det kan mycket väl vara så men det går inte att se det i de underlag som vi har, säger Holmer.
Sedan den 20 juli har alternativt skyddsbehövande återigen samma rätt till familjeåterförening som flyktingar. Gruppen alternativt skyddsbehövande, som till stor del består av personer som flytt från Syrien och Afghanistan, förlorade möjligheten att ta hit sina nära anhöriga i och med att den tillfälliga asyllagen trädde i kraft 2016.
Återgången till de mer generösa reglerna är en del av 73-punktsprogrammet mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna. Förslaget fick även stöd av Kristdemokraterna när det röstades igenom i riksdagen i juni.
I samband med att överenskommelsen presenterades i januari, så beställde justitiedepartementet en konsekvensanalys av de nya reglerna för familjeåterförening, från Migrationsverket.
Sedan dess har Migrationsverket höjt prognosen för inkomna anknytningsärenden vid två tillfällen, senast i juli prognosen, som släpptes tidigare i veckan.
Anknytningsärenden kan både handla om anknytning till svenska medborgare och om familjeåterförening – alltså ärenden som rör anknytning till personer med uppehållstillstånd i Sverige.
Migrationsverkets planeringschef Henrik Holmer säger att den höjda prognosen främst beror på att det kommit in fler ansökningar om familjeåterföring än förväntat, men att det inte syns i myndighetens system om ökningen rör anhöriga till flyktingar eller anhöriga till alternativt skyddsbehövande.
– Nej, det går inte att skilja på de grupperna, säger Henrik Holmer.
Så ni har inget sätt att analysera konsekvenserna av den nya lagstiftningen?
– Inte annat än genom den konsekvensanalys vi gjorde i januari och göra en bedömning på så sätt.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson avböjer att kommentera det faktum att regeringen inte har något sätt att mäta effekterna av den nya lagstiftningen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar