< div id=”header ”>< / div>

måndag 19 augusti 2019

Kommer Preemraffs utbyggnad i Lysekil att prövas av regeringen?


Intressant artikel i DN av miljökonsulten Magnus Nilsson ang vår utsläppshandel och turerna kring den. Svensk lagstiftning på klimatområdet är underordnat EU:s regler.

"Planerna på att bygga ut Preems raffinaderi i Lysekil illustrerar vad det handlar om. Utbyggnaden väntas orsaka koldioxidutsläpp på 1,5 miljoner ton per år, men eftersom verksamheten omfattas av utsläppshandel har det paradoxalt nog ingen betydelse för de totala utsläppen inom EU om anläggningen kommer till stånd eller ej. Det återstående utsläppsutrymmet är 35–36 miljarder ton, oavsett Preems planer."

När Sverige ska behandla en av sina största utsläppskällor ställs det mot EU:s regler om utsläppsrätter och utsläppshandel och då står svensk klimatlag sig slätt. Regeringen undviker att ta upp frågan och svenska domstolar vill helst att regeringen ska avgöra frågan.

Pressmeddelande

Mark- och miljööverdomstolen beslutar att pröva målet om Preemraff i Lysekil
[2019-06-17] Mark- och miljööverdomstolen

Vänersborgs tingsrätt, mark- och miljödomstolen, har gett Preem AB tillstånd till befintlig och utökad verksamhet vid Preemraff i Lysekil. Tillståndet har överklagats till Mark- och miljööverdomstolen.

Mark- och miljööverdomstolen har gett prövningstillstånd i målet vilket innebär att målet tas upp till prövning av domstolen. Mark- och miljööverdomstolen påbörjar nu den skriftväxling m.m. som behövs för att målet ska bli klart för att kunna avgöras. Domstolen planerar preliminärt att hålla huvudförhandling första kvartalet 2020.

Preemraffs utbyggnad ska prövas igen.

Riksdagens klimatmål

Riksdagen klimatmål från 2017 anger att Sverige ska ha netto noll utsläpp av växthusgaser år 2045. Det är kopplat till Parisavtalet 2015 där hela världen beslutade att växthusgasutsläppen ska minskas så att temperaturhöjningen stannar vid två, helst 1,5 grader. Avtalet bygger på att alla länder sätter upp mål, och att länder med oambitiösa mål utsätts för kritik från omvärlden tills de skärper målen.

Miljödomstolens dom i november behandlade inte alls koldioxidutsläppen, då domstolen tolkade EU direktiv om handel med utsläppsrätter så att man inte får ställa sådana krav.

Utsläppen av koldioxid ska, enligt direktivet, regleras enbart av EU:s ram för hur mycket koldioxid som får släppas ut. Den mängden minskar för varje år. Företag får köpa köpa och sälja utsläppsrätter, och medlemsländerna får inte ställa ställa krav på enskilda företag utöver det.

Inga kommentarer: