< div id=”header ”>< / div>

torsdag 25 juli 2019

Om det ska ställas om från kärnkraftsberoendet ska det göras nu !


Jag har ju lovat tillägna en blogg till Ola Johansson centerns riksdagsman i Halland. Här har han skrivit ett publicerat inlägg ihop med Rickard Nordin centerpartist från Göteborg.

De benar upp en del problematik med kärnkraften som är intressanta:

Varför stängs Ringhals 1 och 2 ?

" Kärnkraftens förespråkare vill få det att framstå som att politiska beslut hindrar ny kärnkraft. Det stämmer inte. Att reaktorerna Ringhals 1 och 2 kommer att stängas beror uteslutande på att de närmar sig slutet av sin tekniska- och ekonomiska livslängd. Det är vare sig försvarbart ur ekonomiska- eller säkerhetsmässiga skäl att driva dem under längre tid än ägaren vill."

Blir det billigare att bygga ny kärnkraft?

"Vad de pånyttfödda kärnkraftsförespråkarna inte vill berätta för elkonsumenterna är att slutsumman på elräkningen kommer tredubblas med ny kärnkraft. Om det i stället handlar om subventioner måste de förklara för löntagare och pensionärer att den del av inkomsten som avstås för skatt, bidrar till vinster hos reaktortillverkarna, amerikanska Westinghouse och ryska Rosatom "

Det behövs byggas ett stabilare elnät

"Ledningar ska byggas så att el från vattenkraft i norra Sverige även i framtiden når industri och hushåll i vår egen tätbefolkade landsända på Västkusten. Olje- och gaseldade kraftverk ska tas ut drift och ersätts med förnybara och biobaserade alternativ som sol, vind och biobaserad kraftvärme."

Vindkraften och solkraftens möjligheter och problem

"allting handlar om transporter och möjligheter att lagra energi. Solceller på villataken blir en allt vanligare syn hos ekonomiskt sinnade husägare som gärna delar med sig av överskottet från den egna förbrukningen. När allt fler fordon utrustas med kraftfulla batterier finns möjlighet att lagra småskaligt."

Min analys:

Det första testet är hur vi klarar avstängningen av Ringhals 2 påbörjas 31 december 2019. Det är ju denna reaktor som är mest i fokus just nu som kärnkraftsförespråkarna till varje pris vill fortsätta driften.

För det första krävs omfattande investeringar som innebär att reaktorn ändå får stå stilla ganska lång tid vilket innebär att ingen kärnkraftsel ändå kan levereras vilket kärnkraftsförespråkarna talar tyst om. Detta gäller också Ringhals 1 som ska stängas 31 december 2020.

Vi går nu in i en lågkonjunktur vilket automatiskt innebär mindre behov av el i tillverkningssektorn. Om det ska ske någon omställning så är det nu under dessa åren när industrin inte går på högvarv.

Någon omedelbar elkris syns inte i dagsläget och energimyndigheten skulle i så fall flaggat för det.

Inga kommentarer: