< div id=”header ”>< / div>

söndag 28 juli 2019

Hur länge ska fb-gruppen Grön omstart tolerera klimatförnekare i sin grupp ?


Grön Omstart en fb-grupp som en gång startades för att väcka liv i Miljöpartiet som tenderade att mainstrema sig för mycket och kompromissa bort sina ideal står nu på egna ben och är oberoende politiskt grön.

Mycket av inläggen och diskussionen i gruppen har naturligtvis handlat om klimatfrågan som under senare år mer eller mindre blivit allmänpolitisk då framgångarna för Miljöpartiet svalnat av och inte längre ses som partipolitisk.

Konsekvenser av gruppens politiska oberoende har också gjort att klimatförnekare finns med i gruppen och många menar att de ska kastas ut från gruppen.
"Klimatförnekare, klimatskeptiker, personer och organisationer som sprider felaktiga slutsatser angående det aktuella klimatforskningsläget, och i synnerhet människans påverkan på klimatet. Ofta parat med en politisk övertygelse om att arbetet för att komma till rätta med klimatförändringarna är meningslöst. Ofta används sk. ”cherry picking”, körbärsplockning, av data för att stärka hypotesen, t.ex. genom att välja korta tidsintervall med passande trend. Klimatförnekare kan skilja sig starkt i uppfattningen om klimatförändringarnas omfattning, och människans påverkan på densamma – medan vissa hävdar att det över huvud taget inte sker någon uppvärmning av jorden till att människans påverkan på klimatet är överdriven men inte obefintlig."

Klimatförnekare har undermåligt vetenskapligt stöd

"Framför allt är koldioxidens roll viktig när det kommer till människans påverkan på klimatet, eftersom den är den vanligaste växthusgasen som släpps ut i det moderna samhället. Klimatförnekare ifrågasätter oftast koldioxidens betydelse för klimatförändringarna, i strid med vetenskaplig konsensus på området. Eftersom klimatförnekarna har ont om vetenskapligt stöd för sina påståenden hänvisar man till konspirationsteorier om att forskare som ”går emot strömmen” rensas bort på universiteten och inte får publiceras eftersom de sprider ”obekväma sanningar”. Vad som skulle vara obekvämt med en vetenskaplig teori som visar att vi människor kan fortsätta att släppa ut obegränsat med koldioxid i atmosfären har man dock inte riktigt klarlagt. Det är också vanligt att de kritiserar forskning i debattartiklar i dagstidningar istället för i granskade vetenskapliga tidskrifter."

För min egna del har jag drivit tesen att kärnkraftsförespråkare som har lösning på klimatfrågan är en viktigare diskussion. Det finns rent allmänt inom främst partier som L, M, KD och SD en stor del som menar detta att kärnkraften är lösningen.

Det som skiljer är dock att en klimatförnekare aldrig kan se kärnkraften som en klimatlösning då det ligger i sakens natur då de förnekar människans påverkan på klimatet.

Det visar sig också att kärnkraftsförespråkare främst ansluter sig till partier som har lägst trovärdighet i klimatfrågan. Dessa kan alltså inte bidra till någon grön omstart som jag ser det.

Grön omstart är i ett dilemmma

Gruppen som en gång på fb bildades som en grupp som skulle påverka miljöpartiet har problem med vilket forum de vill vara och för vilka? Miljöpartiet som sitter i regering anses inte vara det pådrivande dragloket för grön opinionsbildning längre.

MP har drivits i en alltför liberal riktning och rensat ut fundisgröna och saknar dessutom representation på många håll för att vara en attraktiv kraft som driver gröna frågor framåt.

GO har blivit en ständig diskussionsgrupp där ursprunget med gruppen glömts bort och har tappat sin politiska påverkan. Att hålla ihop gruppen blir allt svårare och gruppen har också svårt att växa.

Det finns en klar åsikt inom gruppen att klimatförnekare inom grön omstart är ett störande inslag om gruppen ska utvecklas. Jag menar att så är fallet även med kärnkraftsförespråkare.

I det torftiga landet Sverige är det svårt att diskutera frågor om inte kändisar och etablerade partier för debatten och nu står grön omstart inför ett vägval. Hur mycket ska de tolerera att klimatförnekare tar över debatten i gruppen innan man säger ifrån?

Inga kommentarer: