(Bilden utanför Mästaren där jag bor pågående bygge)
Nu börjar det skrivas om detaljplanen #Kvarnliden9 som jag med flera överklagat. Här nedan överklagande som skickats till Mark - och Miljödomstolen i Vänersborg.
Överklagan av beslut som byggnadsnämnden den 23 maj 2019 § 185 antagit som förslag till detaljplan för Kvarnliden 9 m.fl. i Varbergs kommun.
Förslag till detaljplanen överklagas i sin helhet. Vi yrkar på att planen återförvisas för omarbetning.
Underlag för ställningstagandet redovisa i detta och tidigare yttranden med bilagor (19 sidor).
Synpunkter har lämnats av oss 9 stycken sakägare vid två tidigare tillfällen.
Vid tillfälle två har nytillkomna synpunkter adderats till det första yttrandet och markerats som rev 1.
Övrigt tillkommande:
– Granskningsutlåtandet (utkast) 2019-05-09 saknar av oss inskickade bifogade bilaga 1 och 2. Att inte tillämpa Trafikverkets rekommendation avseende långsiktiga hälsorisker av magnetfältsexponering vid nyproduktion av bostäder vid högspänningsledning får anses vara mycket djärvt.
Vem vill bo under/över en högspänningsledning.
– Den överenskommelse som finns mellan kommunen och fastigheten Kvarnliden 8 avseende befintlig infart och vändplats har ej hanterats på ett godtagbart sätt. Någon teknisk lösning lika dagens har inte kunnat redovisats som täcker behovet för ett tvåbostadshus. Det befintliga området finns redovisat på ritning rev 2018-09-27
i övre norra hörnet som ett tänt CAD-lager se sida ö3.
Om detta inte löses får det vid verkställighet anses som avtalsbrott.
– Dagvattenutredning, med fördröjningsmagasin, kan leda till att Kvarnliden 8 stängs in som en lågpunkt med vattenansamling och påverkar denna fastighet negativt.
I sammanträdesprotokollet 2019-05-23 under rubriken beslutsunderlag framgår inte att dagvattenutredningen (tillika projektering) har reviderats.
Ett fackmannamässigt och gediget yttrande har lämnats av Vatten & Miljö i Väst AB daterat 2018-05-23 (4 sid) där problematiken redovisas.
Detta påverkar rimligtvis bygghöjder mm.
– I Länsstyrelsens samrådsyttrande 2018-06-18 uppmärksammas att utrymme för gång- och cykelväg ej redovisats på plankartan avseende Södra Vägen.
– Ofta förekommande nedtrappning av nya byggnadskroppars höjd mot befintlig bebyggelse saknas.
I en insändare påpekade jag förtätningen i Hallands Nyheter (19 juni 2018).
"Svar till Hembygdsföreningen Gamla Varberg styrelsen, Kolossalbygget vid Kvarnliden
Hembygdsföreningen Gamla Varberg är inte nådig i sin kritik insändare publicerad tidigare om planerna att förtäta parkeringen mellan Rosenfred och det som en gång var Möbelhuset.
Jag instämmer helt i kritiken att två förtätningar parallellt kv Mästaren där Möbelhuset låg och dessutom parkeringen intill ett landmärke, gamla Rosenfredskolan, blir en förtätning för mycket.
Det kommer att bli tillräcklig förändring när kv Mästaren kommer att bebyggas en yta som är dubbelt så stor som den planerade i kv Kvarnliden. När jag läste i samrådshandlingarna att det är tänkt att bygga 57 ungdomslägenheter och att frångå p-normen frågar jag nog hur detta är tänkt att gå till?
Det finns all anledning att det byggs lägenheter men det måste också finnas ekonomi i det hela. Alltså fler lägenheter av olika storlekar där det går att få in desto billigare hyror. Men kommer de som bor där att trivas mer än ”nära till stadens puls” som det stod när Lorensberg vid Kvantum annonserades ut?
Det sägs ingenting heller hur de parkeringar som upplåts idag ska ta vägen och ett parti liberalerna går ut hårt inför valet med att gratis parkering och p-skivan ska vara kvar. Precis som vi löst parkeringsproblematiken i stan bara det finns p-hus på ett antal platser.
Boendeproblematiken är det värre med. Förutom förtätning där det går ska också en ny stadsdel, Västerport, bli slagkraftig för byggnation och Varberg närmar sig hybris i staden som växer åt alla håll och även på höjden.
För att återgå till kritiken som Gamla Varberg anför finns det all anledning att beakta den. Där finns gedigen kunskap och jag har själv bott i Varberg och sett det växa upp som lantlig småstad till dagens mellanstora stad. All utveckling är inte enbart positiv. Mycket av stadens historia har också försvunnit. Ett behov av en kommunantikvarie likt Kungsbacka hade varit på sin plats.
Jag kommer att följa utvecklingen hur byggnadsnämnden kommer att hantera Kvarnliden 9 då jag sitter i den nämnd som bevakar kulturmiljöfrågor nämligen kultur- och fritidsnämnden året ut. Även om Kvarnliden 9 för många inte har mer historia än en Esso-mack finns det all anledning att behålla karaktären av småskalighet och också växtlighet som en gång kännetecknade Varberg.
Pierre Ringborg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar