< div id=”header ”>< / div>

söndag 14 juli 2019

Alliansen i Varberg nöjda med kommunens bostadsbolag men ser inte baksidan !

När jag läser alliansens (de som styr Varberg) insändare till försvar för kommunalt helägda Varbergs Bostads AB vet jag inte om jag ska skratta eller gråta.

Den går att läsa i sin helhet här

Alliansen bygger sin ideologi på den ständiga TILLVÄXTEN dvs att Varberg inom något decennium ska vara 80.000 innevånare och växer med 800 nya innevånare per år. Inflyttning i kommun är helt enligt dem högst nödvändig för att kommunen ska utvecklas.

Varbergs Bostads AB ska då vara en del i bostadsförsörjningen och tillgodose en del av detta bostadsbehov som krävs.

Det framgår inte varför Alliansen vill behålla de stenhårda kraven med sex månaders karens för de som haft skulder att kunna få ett eget kontrakt när säkerligen många av dem som har kontrakt kanske har skulder inte uppfýller de kraven att vara skuldfria.

Å andra sidan försvarar de förturer att kunna erbjuda särskilda yrkesgrupper och för den delen alla "nyanlända" bostäder som inte har lust att vänta 12,2 år som snittet ligger för kötid i Varbergs Bostads AB.

Det finns en akilleshäl också som är svår att påverka som Varbergs Bostad AB är konstruerat. Hyrorna upptar en allt större del av inkomsten och bostadsbidragen gör att vissa grupper är skyddade. Nyproduktion betalas av hela bostadskollektivet inte bara dem som ska hyra där.

Dvs. de gamla hyresgästerna äger genom kommunen sitt eget boende men får själva BETALA för den nyproduktion som planeras. Ett annat exempel är det köp VBAB gjorde när kommunen sålde Åkaren till VBAB. 20 miljoner lades upp och 27 hyresgäster skulle ut ur huset vilket tog viss tid.

För varje hyresgäst som försvann förlorade VBAB intäkter och ett hus står tomt centralt utan att den nödvändiga renoveringen görs för att senare få in intäkter. Detta är alliansen i allra högsta grad medansvarig till. Men det viktiga för dem var då att fixa till ett bra bokslut i kommunens årsredovisning inte för att gynna VBAB.

Alliansen ser ett nöjt välskött bostadsbolag men ser inte sin egen oförmåga varför man har ett bostadsbolag. Varför inte överlåta allt till marknaden då det missat sin roll som det startade: Bostäder åt alla och rimliga hyror för hyresgäster så de klarar av sina hyror även på lågtröskelnivån.

Inga kommentarer: