< div id=”header ”>< / div>

onsdag 5 juni 2019

I Sverige fokuseras kring tre liberala partiledarkandidater - i Danmark kring klimatkrav på nästa statsminister !


Ser att tre partiledarkandidater hos liberalerna får ganska stor medial uppmärksamhet trots att L enligt SCB:s partimätning skulle ramla ur riksdagen.

Men vad BRA om Erik Ullenhag blir partiledare läser jag fd riksdagsledamöter från Miljöpartiet på fb och vi får en mer "socialliberal inriktning" på L. Men oj vad BRA säger jag om Nyamko Sabuni blir partiledare då kanske Miljöpartiet klarar sig kvar i riksdagen efter nästa val.

Inte ett smack om att L är inne i en rejäl svacka som tar flera år att bygga upp. Inte ett smack om SKILJELINJEN mellan grönt och liberalt. En miljöpartist som suttit i riksdagen idag kunde lika gärna varit med i liberalerna och hejat på Ullenhag.

Det är därför befriande när Birger Schlaug i sin blogg anger skillnaden mellan grönt och liberalism.

Först tonade Miljöpartiet ner de gröna frågor för att anpassa sig till socialdemokraterna och bli regeringsdugliga. Sedan är steg 2 att anpassa sig till liberala partier typ centern och folkpartiet i en regeringsbildning efter senaste valet.

I Danmark där det är val just idag (5/6) finns en mångfald av partier som ställer SAMMA krav för att släppa fram en socialdemokratisk regering. Intressant när Enhedslisten, De Radikale, SF och Alternativet får samman om klimatkrav om 70 procent reducering till 2030. Ja något är väl grönare än de andra och liberalare också men det är upp till väljarna.

Oppositionens klimakrav til Socialdemokratiet

"Enhedslisten, De Radikale og SF står sammen om et krav til en kommende regering om, at den før sin tiltrædelse forpligter sig til at gennemføre en bindende klimalov med et reduktionsmål på 70 procent i udledningen af drivhusgasser i 2030 i forhold til 1990.

Klimaloven skal leve op til Paris-aftalen med periodiske opfølgninger. Klimarådet skal være den monitorerende rådgiver, som følger op på, om målsætningerne nås. Klimarådet skal også rådgive nærmere om, hvordan man finder holdbare virkemidler til at nå fra 65 til 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030.

Alternativet kommer ikke med krav til regeringsforhandlingerne, fordi partiet ikke peger på Mette Frederiksen som statsminister, men partiet tilslutter sig ønsket om, at et nyt flertal forpligter sig på det fælles klimamål.

De fire partier har ikke en fælles plan for virkemidler og finansiering, men peger hver især på finansieringskilder som CO2-afgift på flyforurening og en omlægning af landbrugsstøtten."

Inga kommentarer: