< div id=”header ”>< / div>

måndag 29 april 2019

Miljöpartiets första kongress efter raset i kommunerna !


Miljöpartiet saknar plattform

Om Miljöpartiet började som lokalpartier runt om i landet ganska brokigt men med miljön som en fråga man kunde enas kring. Så är det nu ett ganska stöpt parti
som inordnat sig och mest syns på nationell nivå.

Vad som hänt är att det senaste valet blev utraderat i massor av kommuner runt om i Sverige.

"I höstens val förlorade partiet sina platser i 59 kommuner. Det gör att partiet nu saknar representation i 91 av Sveriges kommuner, nästan var tredje kommun."

Jag gick förbi partilokalen i Varberg häromdagen. Det var nästan utstädat. Miljöpartiet i Varberg åkte ur efter nästan 30 år i kommunfullmäktige. Jo jag var en av de tre som kom in 1988. Jag var också med vid partibildandet i Kungsbacka, Varberg och Hylte. De två senare är helt vita efter höstens val.

"Att sakna representation i så pass många kommuner gör att partiet kommer få en tuff mandatperiod lokalt. Sen tidigare har partiet haft svårt att rekrytera personer som ska driva partiets politik lokalt och det kan öka framöver. När partiet saknar plats i fullmäktige blir Miljöpartiet en förening bland andra vanliga föreningar, menar statsvetaren Niklas Bolin "

Trots att det fanns de som påpekade att nyrekrytering av nya medlemmar är viktigt fanns inget intresse bland det av de aktiva i MP:s lokalavdelning i Varberg. Det fanns heller inte många på nya på listan inför valet 2018 och listan var rekordtunn.

MP Varberg uppträdde politiskt som vilket alliansparti som helst då samarbetet var med den i majoritet. Ingen egen profil utan ganska slätstruket. Jag ser att det gått till så i många lokalavdelning oberoende av vilka samarbetslösningar som gjorts. MP känns helt enkelt toppstyrt från riksorganisationen.

"Ekonomiskt har det betydelse eftersom man går miste om lokalt partistöd, så det finns flera saker som är negativt för partiet med den här tillbakagången, säger Niklas Bolin"

Ekonomi är en viktig fråga inte minst för att ha tillgång till partilokal och kunna skicka intresserade på olika tillställningar samt kunna arrangera egna arrangemang lokalt. En fattig förening är ingen höjdare att vara med i.

Det viktigaste är engagemanget. Att det finns gemensamma frågor som binder upp människor till varandra och inte minst att det är lika villkor mellan deltagarna. I ett karriärsuktande MP där några är betalda heltidspolitiker med många uppdrag kan det bli svårt med likvärdighetsprincipen.

Sedan politisk turbulens på olika nivåer internt gagnar inte heller MP om det inte löses snabbt. En ointresserad partisekreterare Amanda Lind som blev högbetald kulturminister samtidigt som många kommuner blev vita för Miljöpartiet är ganska talande för var skillnaden ligger hos Miljöpartiet. De där uppe skor sig och det saknas intresse att saknas intresse av lokalavdelningarna.

I sammanhanget bör nog sägas att Partiet Vändpunkt till stor del är en reaktion på MP:s misslyckande.

Inga kommentarer: