< div id=”header ”>< / div>

tisdag 30 april 2019

Att få bort den globala kolanvändningen är det viktigaste om vi ska bekämpa klimatutsläppen !


I Asien sker 85% av all nybyggnation av kolkraft

"Enligt den internationella energimyndigheten IEA kommer en fjärdedel av alla nya kolkraftverk 2040 att vara kinesiska. Kina och Japan tävlar nu om att förse de växande ekonomierna i Asien och Afrika med splitternya kolkraftverk. Den tyska miljöorganisationen Urgewald har med hjälp av Global Coal Plan Tracker kommit fram till att Kina just nu bygger eller planerar att bygga 700 kolkraftverk. Totalt sett planeras 1 600 nya kolkraftverk i 62 länder. Det skulle öka den globala kolförbrukningen med 43 procent."

Kina grönt ?

"Kina har lyckats bli världens största tillverkare och exportör av solpaneler, vindturbiner, batterier och elbilar. Men det innebär inte att Kina är på väg att bli världens grönaste land, tvärtom."

"Trots att el från vind och sol är billigare än kolkraft så satsar också Indien på kolkraft. Indien är också det land som snabbast ökar sina koldioxidutsläpp, 2017 ökade de med fem procent "

När klimatet görs till stridsfråga i EU-valet handlar det om att få ner Europas (läs EU) utsläpp som är 12% totalt av de globala utsläppen. Men om Asien och Afrika ÖKAR sina utsläpp för att komma ur fattigdomsfällor så minskar vår andel. Det löses av sig själv samtidigt som ingen motsätter sig de mål som EU antagit att följa Parisavtalet. Det är väl det Greta vill att vi ska göra och hyllas i västvärlden för något som redan är på gång.

Men utmaningen ligger i att få lönsamhet i det som påskyndar processen mot fossila lösningar som överträffar kolkraften. Det finns en hel del att göra.

"Både Kina och Indien använder argumentet att man är utvecklingsländer och har miljontals människor som behöver lyftas ur fattigdom och då är tillgången till el avgörande"

Inga kommentarer: