< div id=”header ”>< / div>

fredag 12 april 2019

Den ljusnande framtiden är grön !


Ledare i HN om finska valet

Läser en intressant ledare i HN av Maria Haldesten angående finska valet nu på söndag.

Kort bakgrund är att Sannfinländarna den svenska motsvarigheten släpptes in i finska regeringen och fick ta ansvar med allt det innebär. Sannfinländarna splittrades i två delar och regeringsledamoterna från Sannfinnländarna bildade ett eget parti "Blå Framtid" och sitter fortfarande kvar i regeringen som är en expeditionsministär.

Sannfinländarna har sedan dess på egen hand radikaliserats och tänker ingå i en annan grupp än den Sverigedemokraterna har tänkt sig att ingå i efter EU-valet. Blå Framtid som är regeringsparti kommer att åka ur regeringen och bli marginaliserade.

Med detta som bakgrund har De Gröna som INTE sitter i finska regeringen seglat upp i opinionen. De har suttit med tidigare och kan tänkas sitta med i en kommande regeringsbildning som kan bli en aning komplicerad .

Vad händer i Sverige?

Om vi nu överför detta till svenska förhållanden så är cet Miljöpartiet som varit det färskaste regeringspartiet. Det har inte varit oproblematiskt. MP har i stort sett rensat bort sin gröna själ och ses som ett administrativt systembevarande parti som inte vill förändra systemet i sig. Utan petar där det går och har anpasssat sig i den nya rollen som ansvarsfulla och regeringsdugliga.

Partiet Vändpunkt är en reaktion på detta och vad händer då. Jo nu vågar MP gå emot regeringen som man själv sitter i. Något som ALDRIG hänt innan. I detta fallet upphovsrättdirektivet som varit omdiskuterat.

Miljöpartiet har i vårbudgeten anpassat sig väl till de liberala kraven att miljösatsningar är något som dels är nödvändigt men vilka kommer att få betala? MP har lämnat en vidöppen dörr till Partiet Vändpunkt när det gäller fördelningspolitiken.

Miljöpartiet framstår idag som ett parti som endast har bas i regeringen och möjligtvis i Stockholm kommun och landsting där de regerar ihop med allianspartierna.

Om vi ser samma utveckling som i Finland fast åt andra hållet kommer MP:s riksdagsgrupp att revoltera och motsätta sig fler saker om Partiet Vändpunkt agerar påtryckare. Bara en tidsfråga.

Finska valet blir intressant också EU-valet men hur länge kommer Miljöpartiet att överleva med småpåvar som maktbas i regeringen och bland de styrande i Stockholms stad och län när makten blir härligare än den gröna ideologin?

Inga kommentarer: