< div id=”header ”>< / div>

torsdag 21 mars 2019

Varför ville förtätarna och bevararna när det gäller kv Snidaren i Varberg inte hitta en kompromiss?

(bilden Lorensberg)

När Liberalerna i Varberg nu skriver en insändare att kv Snidaren aldrig borde godkänt detaljplanen utmed Sveagatan vill jag påminna om min blogg här.

Återremissen Snidaren

"att ärendet återremitteras till byggnadsnämnden så att detaljplanen kan utformas enligt det resultat förtätningsutredning och dialog med berörda parter och invånarna i Varberg ger. Dock med bygghöjd/byggnadshöjd på max 4 våningar. Den 4:e våningen skall vara ett indraget våningsplan. Alla tekniska detaljer, som hiss och ventilationsanordningar, skall lösas i det 4:e våningsplanet. Snidaren 13 bevaras och ges skydd så att det kulturhistoriska värdet finns kvar för framtiden."

Så vad ska kv Snidaren jämföras med? Det ska naturligtvis gestaltas som övrig bebyggelse i kv Snidaren precis som innerstan som gränsar till kv Lorensberg längre västerut. Det har ett egenvärde i sig.

Hur byggnadsnämnden ser på detta ålägger jag byggnadsnämnden. Men rekommenderar en kreativ kompromiss att få fram en lösning .

Ingen ville kompromissa i byggnadsnämnden utan återvände oförändrat till kommunfullmäktige och med rösterna 37-23 gick detaljplanen igenom med S, C och M som majoritetspartier.

Jag har kallat det "maktens arrogans" när de tre kommunråden representerat dessa partier trumfar igenom ett gemensamt förslag. Ingen kan kallas oppositionsråd längre.

Men när det gäller minoriteten finns viljan att kompromissa där? Det borde finnas det INOM alliansen. M och C (förtätarna) borde göra upp med L och KD (bevararna). S borde kanske aliera sig med L och KD det har ju S gjort i Falkenberg för att komma fram till en gemensam lösning ?

Hur ser L på det att vara beroende av V och SD för att få igenom återremisser. Utan deras stöd hade det inte blivit någon.

Den som följer historiskt ser att Lorensberg är en ledande stadsdel för hur bebyggelse i centrumnära stadselar KAN se ut. Det var inte tänkt fortsätta med Snidaren i öster som ligger högre och sannolikt inte tål en bebyggelse som avviker när det gäller hushöjder.

Vad gäller Lorensberg när det byggdes en gång i tiden fanns en betydande samstämmighet bland politiska partier att det var okey att fläska på där. Inte minst då stadens största parkeringsförvaring lades i bottenplanet. Enigheten var förbluffande stor.

Inga kommentarer: