< div id=”header ”>< / div>

söndag 6 januari 2019

Kv Snidaren nästa steg i Varbergs förtätningsstrategi !



Liberalerna och Kristdemokraterna skriver en gemensam insändare ang kv Snidaren i Varberg som gränsar till kv Lorensberg i väster.

Det gemensamma yrkandet i kommunfullmäktige som ledde till en minoritetsåterremiss såg ut så här
"att ärendet återremitteras till byggnadsnämnden så att detaljplanen kan utformas enligt det resultat förtätningsutredning och dialog med berörda parter och invånarna i Varberg ger. Dock med bygghöjd/byggnadshöjd på max 4 våningar. Den 4:e våningen skall vara ett indraget våningsplan. Alla tekniska detaljer, som hiss och ventilationsanordningar, skall lösas i det 4:e våningsplanet. Snidaren 13 bevaras och ges skydd så att det kulturhistoriska värdet finns kvar för framtiden."

OM vi undantar Snidaren 13 (et fallfärdigt funkishus)som kanske inte har det stora kulturvärde som "bevararna" vill ha det till så handlar det om hushöjder.

I norr gränsar Snidaren till Bålastugan en riktigt kulturell byggnad en s.k ryggåsstuga av högt värde,

I väster ligger kv Lorensberg ett kvarter som byggdes upp som i stort sett var en jätteparkering tidigare. Varbergs största parkering ligger på bottenplan o kvsrteret och ovanför växer bebyggelsen typ ett fort.

Så vad ska kv Snidaren jämföras med? Det ska naturligtvis gestaltas som övrig bebyggelse i kv Snidaren precis som innerstan som gränsar till kv Lorensberg längre västerut. Det har ett egenvärde i sig.

Hur byggnadsnämnden ser på detta ålägger jag byggnadsnämnden. Men rekommenderar en kreativ kompromiss att få fram en lösning .

Inga kommentarer: