< div id=”header ”>< / div>

fredag 29 mars 2019

Lathund för oss som är osäkra inför EU-valet !


Läser om dilemmat i Birger Schlaugs blogg med HUR man ska rösta i EU-valet?

EU-valet är inte likt riksdagen då det är partigrupper man hamnar i som kan vara viktigast och vilka ev. partier som kan tänkas ingå i de grupperingarna. Dessutom är det fler förstagångsväljare då det är fem år mellan valen. Sedan har vi andelen partibytare som antagligen är fler samt att valdeltagandet är lägre.

En sak har jag lärt mig. Det finns ingen status att ha meriter att ha suttit si och så länge för partierna har kastat om rätt bra i listorna sedan sist. Inte heller säkert att de frågor som var poppis för fem år sedan står sig idag.

Sverige räknas som EN valkrets och det är 21 ledamöter eller nåt sånt som ska välja in bland 751 eller något. Dessutom oklart är Storbritannien på väg ut ett jävla velande med omröstningar och slutdatum.

Sedan finns det EU-kommission som är ganska mäktigt och Ministeråd där länderna har en representant av 27 länder tror jag.

De olika länderna ser väldigt olika ut inbördes emellan och det är svårt att jämföra med Sveriges inrutade system.

Som lök på laxen tas många beslut nu av det gamla EU-parlamentet som kommer att stå sig ett tag. Frågan är vad som kommer att bli de stora frågorna de närmaste kommande åren som går att ta beslut om och som går att påverka.

Jag saknar en #Swexit-valsedel. Dessutom är jag oklar med om den gamla folkomröstningen om euron gäller från 2003?

Det var då mest folkpartister och moderater som sa klart ja till den men det blev NEJ i folkomröstningen. Jörgen Warborn nr 3 på moderaternas lista menar att den omröstningen gäller men han är själv extrem EU-vän och frågan är varför inte införa euro då?

Vi går mot mer och mer kontantlös hantering och vår självständiga valuta kronan tappar i värde. Men att rösta på L som är det mest EU-positiva partier känns lite avslaget med tanke på allt strul de presenterat internt.

Bland EU-kritiker har SD svängt att bli EU-positiva också en märklig vändning dä det är där jag sett EU-motståndarna sedan MP och V inordnat sig. Ska de också bli ett mellanmjölksparti?

Jag läser här att EU-valet är den 23–26 maj 2019 för att välja 705 ledamöter. Valet blir det första att hållas efter Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen.

Ja då var det här med #brexit men det är en annan fråga eller är de det?

Inga kommentarer: