< div id=”header ”>< / div>

lördag 16 februari 2019

Ringhals 1 och Ringhals 2 avvecklas på affärsmässiga grunder !


Låt Ringhals 1 och 2 fortsätta gå

Med anledning av debaen i Varberg ang Ringhals 1 ch Ringhals 2 vill jag publicera följande insändare:

Ringhals 1 och 2, dessa verk kunde mycket väl fortsätta gå. Jag hävdar följande:

Regeringen införde en extra skatt på kärnkraft i akt och mening att få den olönsam. Den skatten var en tredjedel av elkostnaden från kärnkraft! Vattenfall bestämde sig för att stänga R1 och R2. När sen denna skatt togs bort kunde man ha ändrat sitt beslut.

Att man inte ändrade sig berodde på att man inte ville "skämmas" och bli betraktade som veliga. Nu kunde herrarna fortsätta att gå med ryggen rak.

Vissa tekniska kompletteringar var man tvungna att göra, men det var inte så kostsamt. Nu har man påbörjat åtgärder för nedmonteringen. Man hävdar att det inte finns nån återvändo.

De som är insatta i miljö- och klimatfrågorna vet att befintlig kärnkraft är väsentlig för att klara klimatmålet. Detta vägde inte tungt hos Vattenfall. Inte heller att vi behöver mycket mer elkraft närmaste åren. Sol- och vindenergin samt effektiviseringar kan ej räcka för detta. Det blir import av el från kolkraftverk vid brist på inhemsk el.

Vi hoppas politikerna kan påverka Vattenfall att köra verken några år till.

Frågvis

Kärnkraften avvecklas på marknadsmässiga grunder

Signaturen ”Frågvis” ställer sig fundersam till att Ringhals reaktorer 1 och 2 ska stängas och efterfrågar politiskt engagemang för att stoppa detta. Det första som ska sägas är att detta är ett beslut som Vattenfall själva tar och får stå för. Vi politiker kan inte gå in och styra bolagets verksamhet på den detaljnivån.

Det är också viktigt att poängtera: Vattenfall har tagit sitt beslut på marknadsmässiga grunder. De har även stått fast vid det i efterhand, säkra på att marknaden inte gör det lönsamt att driva vidare reaktorerna – trots slopad effektskatt.

Största skälet till att reaktorer nu stängs är att den stora mängd ny förnybar energi bidragit till ett lågt elpris. Vidare gör moderna säkerhetskrav driften dyrare. Eftersom det byggs så mycket förnybar energi och eftersom teknikutvecklingen inom energilager och smarta elnät går så snabbt ser vi ingen oro kring att kärnkraften nu successivt avvecklas.

Lorentz Tovatt (MP)

riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Elisabeth Falkhaven (MP)

riksdagsledamot

Inga kommentarer: