< div id=”header ”>< / div>

söndag 20 januari 2019

M styr Varberg inom alliansen och vill gärna fortsätta med det !



Det här med vad som händer på riksnivån varför slår det inte igenom lokalt på samma sätt?

I Varberg efter 2014:års val täppte moderaterna igen sin valförlust med att ta in Miljöpartiet i alliansens majoritet och kunde styra vidare genom att tilldela MP några ordförandeposter och plats i kommunstyrelsens arbetsutskott samt någon nämnd där MP inte hade representation.

Samtidigt på riksnivån tog S in MP i regeringen som fick sex ministerposter. Enligt DÖ-principen hade det krävts ett mandat till för de rödgröna i Varberg om samma sak skulle uppstått här. Alltså minoritetsstyre med S+MP.

Efter senaste valet gick M ytterligare tillbaka och MP som moderaträddare åkte ur med sina fyra mandat.Troligen har rösterna i huvudsak gått till främst C och till någon del L av tidigare MP-väljare. Men alliansen behåller sin majoritet lokalt utan MP.

Centern får ett kommunråd som belöning och L får en ordinarie plats i kommunstyrelsens arbetsutskott. Eftersom MP ramlade ur kommunfullmäktige i Varberg har det "rödgröna blocket" försvagats om MP hade velat ingå där. Men i Varberg hade de gärna velat fortsätta med alliansen och styra.

Som bekant blir det regeringsbildningen på riksnivån fortsatt S+MP-styre nu med en liberal uppgörelse.

Vad tar SD vägen?

SD har i Varberg sett till två val tillbaka gått fram kraftigt. Från 2 mandat till 8 mandat. M har samtidigt tappat från 18 mandat till dagens 13 mandat. Stor del av SD:s väljare är alltså fd moderater.

Nu lär inte M bry sig särskilt mycket om det bara de får styra i alliansen
. Något konservativt block finns inte tillstymmelse till i Varberg och KD har också stärk sin position i alliansen då de dubblat sina mandat från 2 till 4.

OM SD fått en vågmästarroll hade antagligen S frivilligt släppt makten till alliansen som är största sammanhängande block. De vill ogärna vara beroende av SD-stöd för att kunna styra.

PÅ riksnivån har S,C,MP,L en uppgörelse ihop som förhindrar att V och SD får inflytande.

Vad händer med V?

V har marginaliserats rejält och har inte haft betydelse i varbergspolitiken sedan 1994-1998 då Varberg styrdes rödgrönt. De finns med efter 2018 men har nöjt sig med ersättarplatser i nämnder och styrelser genom en teknisk valsamverkan med S.

På riks kallar Jonas Sjöstedt V för "vågmästare" men utan lokala positioner och inflytande lär det bara vara retorik. I Varberg är de ett småborgerligt parti som inte för någon distinkt vänsterpolitik. Det är Kommunisterna i Varberg betydligt bättre på som fick 1,1 % i valet men saknar representation i Varbergs kommunfullmäktige.

Inga kommentarer: