< div id=”header ”>< / div>

lördag 19 januari 2019

En alternativ grön lista borde utmana ett alltmer liberalt inriktat miljöparti till Europaparlamentsvalet !



Mp-brytning på gång spekuleras det i Svensk Dagbladet.

Med tanke på att politiskt innehåll inte är så viktigt längre för MP utan att det är att stoppa högerspöken, neddragningar på klimat & miljöbudgetar (i Sverige) och att behålla flygskatten så kan det vara en idé med en grön utmaning. Lite mer borde man ha att komma med.

Senast den 26 april ska listor till EU-valet vara inlämnade.

Hela landet blir då en valkrets och sedan ska mandaten fördelas efter det: Med tanke på Juni-listan, Piratpartiet och Feministiskt Iniativ tidigares framgångar så behövs kanske något nytt som drar intresse för EU-valet.

För Miljöpartiets del är det att den gröna gruppen tydligen fungerat för bra och ska splittras. Invalda förra gången Peter Eriksson och Isabella Lövin blev ministrar så det här med EU-val för dem var bara en språngbräda för något annat.

Nu är det tänkt att Alice Bah-Kuhnke och Pär Holmgren ska toppa Miljöpartiets lista men först sedan det gjorts en medlemsomröstning som legitimerar deras placeringar. Det skulle bli vid två mandat att hela nuvarande gröna grupp raderas ut och helt nya på platserna.

Detta öppnar naturligtvis upp för en konkurrerande grön lista med mer djupideologiskt gröna som skulle få klar draghjälp om kämpar som Birger Schlaug och Carl Schlyter stödjer en så lista.

Jag skulle göra det definitivt. Jag tycker nuvarande gröna grupp fungerat bra under mandatperioden fast jag inte ens röstade på MP i EU-valet och förstår inte varför dessa inte får fortsätta.

Med varumärket MP får nu partiet en annan sits med att dras med att de sitter i regeringen men också dåliga opinionssiffror. En klart grön lista skulle kännas bra i det läget som inte har någon belastning att det är makten som är viktigast utan de gröna frågorna.

Det finns C och L i liberala gruppen och KD och M i en konservativ grupp, F! och S i socialistiska gruppen nog borde det finnas plats för M P och en alternativ lista i den gröna gruppen. Om det inte gör det är det upp till väljarna.

Sedan det här med grupperingar avgörs efter valet till parlamentet. Det kan bli omstöpningar men MP som det ser ut idag passar bättre in i den liberala gruppen än i den gröna.

Inga kommentarer: