< div id=”header ”>< / div>

onsdag 5 december 2018

Vänsterpartiets framtid är grönvänster !



Hur långt till höger är Vänsterpartiet?

När det gäller regeringsbildningen så är det 144-143 fördel rödgröna mot alliansen och Stefan Löfven. I ett förhandlingsläge kan inte Annie Lööf och Jan Björklund tala för hela alliansen men väl för sina liberala partier.

Ett liberalt mål är inte bara att isolera Sverigedemokraterna utan också Vänsterpartiet. Förmodligen är det inte helt lätt att trolla bort V ur leken som att trolla bort SD.

Dock är dagens Vänsterparti ett ganska beskedligt parti som hellre ser Stefan Löfven som statsminister än ett borgerligt alternativ
. Där går smärtgränsen. Ett V som accepterar att det inte finns förmögenhets, gåvo- och arvsskatt sammt ser att de inte längre kan ställa krav på #Vinster i välfärden" längre än vad de gjort där Reepalu-förslaget försvinner i dimman.

Vänsterpartiet ställer om och gör klimatfrågan till portalfråga. De har sett att de visserligen förlorat väljare till S i SCB men vinner från MP. Det blir perfekt för V att fokusera in på klimatet.

"Jonas Sjöstedt i P1 om Vänsterpartiet i regeringsförhandlingarna: ”Klimatfrågan är viktig, vi har fört fram att vi vill ha en grön investeringsbank. Vi måste ta rejäla tag för att ställa om Sverige.”

Rättvisa, högerpopulism och klimatet blir huvudfrågor för V inför EU-valet där de har stor möjlighet att öka. Inte minst då MP omöjligt kommer att kunna återupprepa de 15% från förra valet.

Vad som händer med F! känns för mig ganska oklart idag om de floppar ur eller lyckas få fokus på sitt parti igen. Det kanske bara var en trend i förra valet?

För mig känns som V har mer att vinna att ta sig an det gröna perspektivet än det röda perspektivet i dagsläget. Det är inte läge att driva socialism och vända sig till individualiserade massor. I synnerhet som det finns krav på partier i regeringsbildningen som vill gå rakt motsatt väg.

V har också tonat ner att gå ur EU kraftigt något de själva gjorde stor grej av när Miljöpartiet tvärvände från NEJ till EU till ett JA. Att gå ur EU har därefter blivit en högerfråga från att varit en grönvänsterfråga i Sverige. SD ÄGER frågan i dagsläget.

Inga kommentarer: