< div id=”header ”>< / div>

lördag 3 november 2018

Kristelig Folkeparti i Norge vill ingå i en högerstyrd regering men ställer krav !



I Sverige diskuteras olika regeringar och vilka som ska ingå. I Norge har samtidigt varit diskiskussion i ETT parti Kristelig Folkeparti huruvida de ska fortsätta vara stödparti till en regering, om de ska byta sida och släppa fram andra och om de själva ska ingå i någon regering.

Nu blev det så att majoriteten på KrP:s landsmöte valde att själva söka ingå i den regering som redan sitter med Höyre, Fremskrittspartiet och liberala Venstre.

Men de ställer krav också. Minst tre ministerposter (samma som Venstre) och en hel del politik.

Aftenposten

"98 av KrF-delegatene stemte for å søke regjeringssamarbeid med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. 90 stemte for Hareides forslag om å søke samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. To delegater stemte blankt.”

Mest kontroversiell är kanske kravet på "Down-syndrom"-paragrafen där KrP vill ha förändring i abortlagen. Andra frågor är barntrygghet och klimatet.

KrF vill ta bort den så kallade Downs-paragrafen, som ger möjlighet att avbryta efter 12 veckor.

Paragraf 2 c i abortloven

## Abortloven listar upp flera skäl till att en student kan avbryta abort efter vecka 12. Paragraf 2. är den enda som säger något om barnet och inte om mors situation.

## Den säger att det kan vara svårt för barnet att få allvarlig sjukdom, som följer av arvelige anläggningar, sjukdom eller skadliga influenser under svangerskapet.

## Motståndarna kallar detta en "sorteringsparagraf" eftersom det öppnar för att fostrar kan väljas bort på grund av sina egenskaper.

## Paragrafen har också kallats «Downs-paragrafen». Beregninger från Medisinsk fødselsregister visar på ungefär 90 procent av föräldrarna väljer att avbryta svangerskapet om fostret har Downs syndrom.

Inga kommentarer: