< div id=”header ”>< / div>

onsdag 14 november 2018

Kostnadsutjämningssystemet kan påverka om Varberg behöver höja skatten 2020 !



Jag har bloggat om kommunfullmäktige i Varberg som haft en ganska tråkig debatt.

Skillnaderna är inte särskilt stora bland de sju partierna i Varberg. Ska man hårddra det skiljer det 50 öre mellan S+V och resten. En skillnad finns också inom det röda blocket. V vill ha avgiftsfri kulturskola och ta bort den generella osthyvelsprincipen där nämnderna ges ett automatisk sparbeting på 1 %.

Något som kan påverka om Varberg måste höja skatten är om kostnadsutjämningssystemet förändras inför 2020. Då kan förutsättningarna komma i ett annat läge

Utredaren kostnadsutjämning

"Den kommunalekonomiska utjämningen består av inkomstutjämning, kostnadsutjämning, strukturbidrag, införandebidrag och regleringsbidrag/-avgift. Jag har haft regeringens uppdrag att utreda och uppdatera kostnadsutjämningen. I direktiven anges att översynen ska överväga om det nuvarande systemet i tillräcklig grad fångar upp större samhällsförändringar och med anledning av detta eventuellt föreslå förändringar i de delmodeller som finns, nya delmodeller eller om delmodeller ska utgå. I uppdraget ingår också att analysera möjligheterna att förenkla utjämningen.
Förändringarna föreslås genomföras år 2020, vilket ställer krav på en snabb beredning i regeringskansliet."

Varberg
är en kommun med låg skatt och en tillväxtkommun. Bekymren i kommunen är framförallt bostadsbristen och möjligen hyresnivåerna man ska ha råd att bo också.

Kommunen har en ganska hög nivå redan i byggandet och investeringar och får svårt att elda på som tidigare. Förtätning har varit en het fråga i valet och hur det ska gå till för att skapa utrymme utan att tumma på hållbarhetsmålen.

Nu är en ny besättning i ett nyvalt kommunfullmäktige på plats. Nästa steg när budgeten är antagen är att tillsätta nya ledamöter till nämnder och styrelser. Det blir inte lätt att vara nybörjare i politiken men det utlovas utbildningsdagar för de nyvalda och omvalda till våren.

Inga kommentarer: