< div id=”header ”>< / div>

måndag 19 november 2018

Kommer S+MP att regera med en budget från M som stöds av SD och KD?



Regeringen har lagt en budgetproposition

Eftersom ingen ny regering tillträtt har övergångsregeringen i dag lämnat budgetpropositionen för 2019 till riksdagen. En övergångsregering har begränsade befogenheter. Den budget som lämnas utgår från tidigare riksdagsbeslut och lämnar utrymme för justeringar när det finns en ny regering på plats.

C och L lämnar egna budgetar och enligt praxis tänker de AVSTÅ i slutvoteringen.

Det betyder att möjligheterna ÖKAR för M som lägger egen budget om ny regering dröjer att få igenom sin budget. KD och SD håller på håller öppet för att stödja M:s budget.

% punkter påverkas av en övergångsbudget

1. Kommunerna

Statsbidraget till kommuner och landsting skulle trappas upp 2019. Den rödgröna regeringen ville ge fem miljarder i ökat statsbidrag men det blir inte av i övergångsbudeten. Det kan betyda att välfärden blir lidande eller att kommunalskatten behöver höjas, eftersom kommuner och landsting står för huvuddelen av den offentligt finansierade välfärden.


2. Extra familjevecka

Socialdemokraternas stora vallöfte inför valet var att de vill införa en så kallad ”familjevecka”. Det skulle innebära att alla föräldrar med barn mellan 4 och 16 år skulle få en extra veckas betald semester.

3. Höjt tak för vab-ersättning

Socialdemokraterna och Liberalerna gick också ut innan valet med att de ville höja taket för vab-ersättningen. Ersättningen för vab-dagar är knappt 80 procent av inkomsten, men bara för löner upp till 28 438 kronor i månaden.


4. Försvaret

Försvaret har begärt ökade anslag på 18 miljarder extra fram till 2021 för att kunna behålla dagens försvarsförmåga inom armé, marinen och flygvapnet.

5. Pensionärsskatten

En reform som däremot kommer bli av är sänkt pensionärsskatt. I oktober gick Socialdemokraterna ut med att en sänkning av pensionärsskatten nästa år kommer bli av på något sätt, och nu får pensionärer med en månadsinkomst mellan omkring 17 000 och 98 000 kronor sänkt skatt.

Inga kommentarer: