< div id=”header ”>< / div>

fredag 5 oktober 2018

Valets vinnare och förlorare i hallandskommunerna !



Nu går det att summera partiernas framgångar eller bakslag i Hallandskommunerna .

Det finns olikheter i Halland och S tappade bara 6 mandat i länet och får sägas utifrån de förutsättningarna ha gjort ett mycket starkt val. M gjorde ett marginellt tapp på 5 mandat men sammantaget hållit ställningarna bra. Centern är en besvikelse med bara 3 mandat plus och SD med 16 mandat plus får betecknas som en jätteframgång med tanke på vad de fått utstå i halländska media.

Liberalerna gick fram med 3 mandat lika mycket som centern vilket ingen räknat med. KD:s sex mandat är en stor framgång för ett litet parti och efter SD valets stora vinnare. V gick fram med 3 mandat och räddade lite äran på den rödgröna kanten.

Miljöpartiet gjorde ett katatsrofalt val och backade från 18 till 7 mandat. Snacka om kris. De lokala partierna gjorde inga direkt lysande val och det som märlks mest är att SPI Välfärden alltså pensionärspartiet nu raderats ut helt.

Socialdemokraterna är med sina 92 mandat alltjämnt det dominerande partiet i Halland med 92 mandat. Klart är att de i nuläget tar hand om styret i Falkenberg och Hylte med hjälp av andra partier.

Moderaterna är näst störst med 68 mandat och kan mest känna sig säkra i Kungsbacka och Varberg att få styra.

Centern och Sverigedemokraterna är nu lika stora med 49 vardera i kommunerna. C tappade sitt sista starka fäste i Falkenberg efter 20 år. SD har formellt en vågnmästarroll i Halmstad som andra partier nu försöker trolla bort genom förhandlingar.

Liberalerna med 22 mandat gjorde ett hyfsat val. De är starkast i norra Halland.

Kristdemokraterna fick sammanlagt 16 mandat men saknar helt representation i lilla Hylte.

Vänsterpartiet gjorde ett förhållandevis bra val och har 15 mandat. De är starkast på pappret i Halmstad och Varberg.

Miljöpartiet gjorde ett mycket dåligt val och har nu bara 7 mandat utspridda i fyra kommuner då MP åkte ur Hylte och Varberg.

Sedan tillkommer partier som fick representation som: Kommunens Väl i Hylte, Kungsbackaborna, Laholmspartiet , Medborgerlig Samling (Laholm) och trygghetspartiet (Laholm.

Inga kommentarer: