< div id=”header ”>< / div>

fredag 19 oktober 2018

Ovisst läge i de flesta kommuner och regioner när blockpolitiken brutits !



Det politiska landskapet i Sverige bli ovisst när blockpolitikens regler inte gäller längre.

I de flesta kommuner och regioner i Sverige finns numera en oviss majoritet. Sverigedemokraterna som helst ska placeras längst till höger enligt media ska i alla lägen stödja alliansen varför det?

Centern och Liberaler har sagt sig göra ALLT för att inte SD ska få något inflytande och situationer som i Karlskoga och Halmstad kan uppstå att SD väljer oppositionens kandidat framför den givna alliansen.

I Degerfors har alliansen och S gått ihop för egen majoritet för att blockera bort Vänsterpartiet som blev största parti med 35,7 % av rösterna för dem som tror att enbart SD drabbats.

Ledarsidorna.se tar upp fenomenet i ett inlägg när

Det talas om tre tänkbara lösningar.
"Det finns idag tre alternativa vägar att lösa den uppkomna situationen.

•Lokala “Decemberöverenskommelser” där det största blocket, oavsett om de är i faktisk majoritet, alltid får igenom sitt förslag genom att det mindre blocket aldrig för fram egna motkandidater eller motförslag. I Halmstad och Karlskoga skulle det innebära att Socialdemokraterna med sina allierade partier helt lägger sig ned i resten av mandatperioden och lämnar över kommunalrådsposten till det större blocket

•Att de övriga partierna accepterar att det finns ett vågmästarparti och söker nya samarbetspartners för att få majoritet

•Att de partier, främst Alliansen, börjar bjuda in Sverigedemokraterna till förhandlingar för att skapa rimligt stabila majoriteter.

Det finns en modell till där Miljöpartiet kan avgöra typ att de sätter sig i grönblå majoritet. Något som händer i Varberg förra mandatperioden och nu i Stockholm innevarande mandatperiod.

Den som tycker Varberg var ett lysande exempel ska betänka att Miljöpartiet tappade alla sina fyra mandat och kunde inte visa upp en enfda grön framgång under mandatperioden lite skillnad på Stockholm där det klart och tydligt visat vilka gröna framgångar uppgörelsen innebär.

Det finns alltid SVEK att MP lurat väljare när man byter block men det primära är att få igenom så mycket grön politik som möjligt. Där har ju som bekant partier som SD visat sig gå åt rakt motsatt håll.

Inga kommentarer: