< div id=”header ”>< / div>

torsdag 4 oktober 2018

Detaljplan för Malmen och Charleshill nu ute på granskning !


Jag bloggade om detta kvarteret Malmen och Charleshill redan den 13 juni 2017 och det ligger nu ute på granskning i Varberg till den 28 oktober 2018.

Planområdet ligger i centrala Varberg, ca 150 meter från det nya stationsområdet och den nya stadsdelen Västerport, och ca 450 meter norr om Varbergs torg. Planens syfte är att förtäta kvarteret och att möjliggöra byggnation av bostäder, centrumverksamheter och kontor, placerade i gatuliv med en stadsmässig karaktär i enlighet med översiktsplanens intentioner.

Planområdet består idag av småskalig bebyggelse för bostäder och verksamheter i en och halv- till trevåningshus av olika ålder och karaktär , som inrymmer ca 50 lägenheter och en
verksamhetsyta på ca 600 kvm. Fyra byggnader inom planområdet är av kulturhistoriskt värde, vilket står i konflikt med förtätningsintentionen.

Planförslaget möjliggör kvartersbebyggelse för flerbostadshus om upp till 230 lägenheter,med inslag av mindre störande centrumverksamheter och kontor. Planförslaget medger ny bebyggelse i fyra våningar, med möjlighet till bostäder på vinden, alternativt i en indragen takvåning, samt källargarage under byggnader och gårdar.

Den före detta Marmeladfabriken på Malmen 9 ska bevaras. Av den föreslagna bebyggelsens sammanlagda yta om ca 25 400 kvm BTA, beräknas drygt hälften (ca 14 000 kvm) bebyggas i närtid. Jämfört med idag ger planförslaget ett tillskott på ca 180 nya lägenheter i ett mycket centralt läge.

Planen innebär en avvägning mellan bevarande av kulturvärden och intentionen att förtäta staden för att tillgängliggöra den för fler. Detaljplanen innebär ett intensivare utnyttjande av marken än idag i ett läge med god befintlig infrastruktur och service, och där tillgången till kollektivtrafik är mycket god. Utifrån det stora behovet av bostäder samt en kommunal strategi att förtäta staden, är det önskvärt att kvarteren närmast stationsområdet och i direkt anslutning till stadskärnan används så effektivt som möjligt för att möjliggöra för många fler än idag att bo inom räckhåll till arbetsplatser och service.

Planförslaget bedöms därför innebära en god hushållning med mark- och vattenområden, trots att det innebär att tre byggnader med kulturvärden inte bevaras.

De större förändringar av planförslaget som genomförts jämfört med samrådsförslaget är:

§ Kulturhistoriskt värdefull byggnad på Malmen 9 (fd Marmeladfabriken) bevaras genom att planbestämmelser q, r och k har införts

§ Byggrätter inom Malmen 9, Malmen 5 och Malmen 6 har fått delvis ny utformning med anledning av bevarande av fd Marmeladfabriken.

§ Solstudierna har reviderats utifrån nytt utformningsförslag och redovisar både kvarteret delvis utbyggt och med maximal exploatering

§ En kompletterande miljöteknisk markundersökning i berg har tagits fram med syftet att klarlägga om eventuellt berggrundvatten i ytligt berg är förorenat inom planområdet.

§ Fordonstrafik möjliggörs på ny gata i norra delen av planområdet utöver redan planerad gång- och cykelväg, genom planbestämmelse GATA. Gatan ger plats för gc-bana, två körfält och trottoar.

Inga kommentarer: