< div id=”header ”>< / div>

tisdag 16 oktober 2018

Analys av de gröna framgångarna i Bayern !


För den som är intresserade av en fördjupning över väljarströmma efter valet i Bayern så är fäljande FAKTA intressanta. Jämförelsen görs främst mellan regeringspartiet CSu och De Gröna som gjorde sina största framgångar någonsin i delstaten.

- markant är att CSU tagit nettoväljare från SPD som också är regeringsparti nationellt ihop med dem på riksnivån.

- De Gröna som varit i opposition och står utanför nationella regeringen har dragit väljare BÅDE från CSU och SPD vilket befäster dem i en mittenposition.

- AfD det nya missnöjespartiet har i allt större utsträckning dragit väljare från CSU vilket ytterligare försvagat dem att kunna regera ensamma.

- FW (regionalt konservastivt missnöjesparti) har liksom AfD dragit väljare från CSU men i större utsträckning också från SPD vilket gör dem mer aptitliga att ha som koaltionspartner till FW.


- skillnaden mellan CSU och De gröna syns främst i var väljarbasen är starkast. Yngre kvinnor i städer lockas av De Gröna. Äldre mänlandet tyr sig till CSU.

Receptet för gröna framgångar lär vara. Orientera er i mittenposition och där konservativa är starka "få hjälp" av partier som splittrar konservativa krafter. Då blir skillnaderna tydliga. Få gärna med er yngre urbaniserade kvinnor vilket kan vara nog så svårt.

I de politiska landskapen är det ofta äldre män som dominerar. Vill ett grönt parti lyfta sig MÅSTE det släppa fram yngre kvinnor. Dessa ska INTE kvoteras fram utan det gäller att ge dem kompetens, mod och kraft att verka.

Politiska stigman att föra över grönt till ett visst block på förhand riskerar att GRÖNA äts upp av de traditionella blocken. Det bästa är att stå utanför blocken visa en klar grön profil och vara beredda att BRYTA om de blir fastlåsta i ett visst block. Erfarenhet från olika typ av samarbeten till höger eller vänster utanför stimulerar ett mångfalstänkande och också att kunna släppa fram nya personer till maktposter den dagen det infinner sig.

Inga kommentarer: