< div id=”header ”>< / div>

måndag 3 september 2018

Positioneringarna på GAL/TAN-skalan !


Intressant nu när två dimensioner uppmärksammas i SVT:s utfrågningen. Partiledarna har själva fått ställa sina partier på GAL/TAN-skalan och nu är positioneringen klar.

Det är utifrån den det går att bilda regering för nu har vi utgångspunkterna.

Vänster/högerdimensionen

Längst till vänster står Vänsterpartiet som naturligtvis vill hålla fast vid rödgrön blockpolitik där vinster i välfärden varit deras största fokus och vattendelare. Det nya nu är att SD som själva kallat sig ett mittenparti på skalan nu står parallellt med Moderaterna och markerar sig som ett högerparti.

I övrigt finns variationer hur nära mitten övriga partier står och på vilken sida blockgränsen. Noteras nu fler än en blockgräns.

Grön Alternativa Liberala/Traditionell Auktoritär Nationella skalan

Här finner vi Miljöpartiet och Liberalerna som båda är ursprungliga idépartier som tydligast att dra i en global inriktning möjligen mer åt individuell frihet som inte har med nateriella värden att göra. Strax ovan befinner sig V och C i det fältet ja även F! någonstans i mellanrummet rosa vänsterlutning.

S har positionerat sig på den planhalvan vilket är en klar förändring då de har en historia att ligga mer i mitten. Men helt klart att de vill ha sin egen förnyelse där när klassbasen i LO-leden minskar.

M har skaffat sig en mittenposition på skalan och tydligast traditionell är då Sverigedemokraterna.

Detta tyder på att för första gången i svensk historia kommer väljarna att få ta ställning till två dominerande dimensioner. Finns naturligtvis fler men inga mer legitimerade och tydliga som dessa vilket de etablerade partierna inordnat sig i.

Inga kommentarer: