< div id=”header ”>< / div>

fredag 21 september 2018

Miljöpartiets taktikröster räddar partiet kvar i riksdagen - men oklart vad som händer framöver med dem som kallar sig gröna



Miljöpartiet räddades kvar i riksdagen taktikröster tack vare rödgröna väljare står ganska klart nu.

Mitt tips var att så skulle göras för att rädda blockpolitiken där för närvarande rödgröna leder med ett mandat före alliansen.

Miljöpartiet är idag ett liberalt parti med gröna stänk involverad i ett rödgrönt block.

Jag vill gå längre än så. Den feministiska anstörningen som möjliggjorde 12 kvinnor att få en styrkeposition i MP:s riksdagsgrupp då Feministisk Initiativ visade sig totalt chanslösa och hade varit en bortkastad röst.

Varför detta? Jo det hägrar ett EU-val om ett halv år och nu har F!kopplat ett rejält grepp över Miljöpartiets riksdagsgrupp att inte kunna göra vad som helst. Jag förväntar mig en ganska rosa politik mindre grön kanske men betydligt fränare rödgrönt,

Jo det finns klara saker som skiljer sig sedan tidigare i MP:s riksdagsgrupp. Det är förvisso lika akademikerdomnierat, ännu mer storstadsorienterat men betydligt mer kvinnodominerat. OM nu MP ska fortsätta sin toppstyrda tillvaro och TROR att landet utanför är som dem går de på en nit.

Kongresser är toppstyrda tillställningar där eliten manifesterar inte något för gräsrötter längre att genom kaos ställa till det. Allting är numera välplanerat i minsta detalj så att ombuden ska känna sig trygga och lunna applådera framgångar inte reagera över bakslag,

Jag säger GRATTIS till Miljöpartiets riksdagsgrupp som är mindre än tidigare men som ändå fått väljares förtroende att prestera och leverera.

Den som är grönvänster valde antagligen något annat än Miljöpartiet detta valet ovisst V eller något annat mindre småparti då MP numera betecknas som gröna liberaler och då kan man lika gärna gå med i C eller L där jag tror dessa gör mer nytta där.

De som betecknar sig som GRÖN alltså en egen dimension utanför socialismen, liberalismen och konservatism borde läsa Birger Schlaugs blogg speciellt inlägget om skillnaden mellan liberal och grön. Det inlägget finns här.

"Jag är inte grön liberal. Har aldrig varit. Hade aldrig blivit språkrör för MP om jag presenterat mig som grön liberal. Det vore otänkbart. Av flera orsaker:

1. Liberalismens är antropocentrisk, naturen har inget egenvärde. För mig som grön har naturen ett egenvärde.

2. Liberalismen har oändligt svårt att skilja på frihet för människor och frihet för kapital. Frihet för kapital leder till en blå (kapitalistisk) planekonomi där allt fler beslut tas inom bolagiserade sfärer.
För mig som grön handlar det om frihet för människor, vilket innebär att friheten för kapitalet måste begränsas och marknaden tyglas.

3. Liberalismen har äganderätten som främsta grundbult, som grön har jag istället naturvärden och sociala värden som främsta grundbultar.

4. Liberalismens värnar investeringsavtal som CETA som del av äganderättens grundprinciper trots att sådana flyttar makt från demokratiskt valda församlingar till kapitalvalda. Som grön värnar jag demokratin utifrån medborgarperspektiv.

5. Liberalismen definierar marknadsekonomi som sin centrala punkt trots att den drabbats av kortsiktighetens förbannelse. Som grön har jag socialekologisk blandekonomi som medel för att bygga ekologisk, social och demokratisk hållbarhet.

6.Liberalismen är ideologiskt kluven om externa effekter skall integreras i priset. Vilket har med liberalismens dilemma inför begreppet frihet att göra. För mig som grön är det självklart att externa effekter skall involveras i priset, därför skall marknadspriser kompletteras med miljö- och socialrelaterade skatter.

7. Globalisering och frihandel utgör liberalismens kärna. För mig som grön är en kritisk hållning till globaliseringen självklar - av ekologiska, sociala och demokratiska skäl. För mig som grön är självtillit och minskad sårbarhet centrala värden.

8. Liberalismen är förknippad med tekniknaivism, som grön inser jag att tekniken inte räcker till - om inte annat hinner den inte med - för att värna de planetära processerna och därmed de grundläggande förutsättningarna för människan att kunna bygga goda samhällen.

9. Liberalismen har kommit att allt mer förknippas med arbetslinjen och dess mantra: "skapa mer arbete". Som grön intar jag av ideologiska skäl en djupt kritisk hållning till arbetslinjen.

10. Liberalismen har mer än någon annan ideologi kommit att förknippas med tron på ekonomisk tillväxt som grund för god samhällsutveckling. Oavsett i vilket skede av samhällsevolutionen vi befinner oss. Som grön inser jag att ekonomisk tillväxt inte är möjlig i ett längre perspektiv, att det finns planetära och tidsmässiga begränsningar samt att vi istället för att ställa oss frågan "Hur får vi tillväxt?" skall ställa oss frågan "Hur får vi bättre liv?"

Ett grönt parti är inte detsamma som ett liberalt parti med grönt som prefix. Det är två helt olika partier, på helt olika värdegrund. Jag anser att det behövs ett grönt parti på grön ideologisk grund.

Inga kommentarer: