< div id=”header ”>< / div>

måndag 17 september 2018

Komplicerad regeringsbildning men en regering utifrån GAL/TAN-skalan öppnar för kraftig opposition från både vänster och höger !


OM GAL/TAN-skalan skulle vara den dominerande skulle det vara lätt att bilda regering: S-MP-C-L.

Men efter vänster/högergskalan finns en annan gräns där S och MP står mer till vänster och C och L till höger vilket försvårar en regeringsbildning. Då är en allians eller något inom alliansgruppen mer aktuellt. S + MP talar om block och då bör väl V ingå i regeringen men hur är det om någon påstår sig "bryta blockpolitiken" hur trovärdigt är detta då med V som underlag?

Något som också bör tas i beaktande är VEM som blir största oppositionsparti och det går inte att ignorera. I båda fallen är det bara S och M som lär bli aktuella.

En annan faktor är att få ihop en gemensam budget. När klarade alliansen av det senast? Jo fyra år tillbaka och hur blir det nu? Ett regeringsunderlag är inte lätt att se i dagsläget med partier som blockerar.

Men då kanske det blir nyval ändå då SD så hemskt gärna vill bilda block ihop med M och KD för det är ju ändå de som är största vinnarna i valet? De har dessutom dragit sig till höger på den politiska skalan även om det finns skillnader mellan SD och de andra partierna.

Min åsikt är att visst har GAL/TAN-skalan haft betydelse men när vi kommer till regeringsbildning så är det vänster/högerskalan som kommer att avgöra.

Inga kommentarer: