< div id=”header ”>< / div>

fredag 28 september 2018

Klimatfrågan blev ingen kioskvältare i valet !



Intressanta aspekter varför det inte blev något klimatval.

" Sommarens skogsbränder och torka gjorde att valet 2018 såg ut att bli ett klimat- och miljöval. Men på valdagen var miljö inte ens en av väljarnas tio viktigaste frågor. Karin Bäckstrand, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, menar att det beror på väljarna snabbt glömmer bort dessa frågor"

"Miljö klättrade också i väljaropinionen under sommaren. Som högst låg den på andra plats över väljarnas viktigaste frågor. Men på valdagen hade intresset för miljö minskat. I SVT:s valundersökning var miljö inte ens en av väljarnas tio viktigaste frågor"

"Karin Bäckstrand pratar om att det finns ganska stora ideologiska skillnader mellan blocken i klimat- och miljöpolitiken. Klimatmålen är de flesta partierna överens om, men åsikterna går i sär när det gäller medlen för att nå dem

"– Jag tror att borgerliga väljare som brinner för miljön, de röstar hellre på Annie Lööf som är en enorm teknikoptimist. Hon tror på tekniken och att kunna lösa klimat- och miljöfrågor med marknadsmedel och grön skatteväxling. Det kanske lockar den urbana medelklassväljaren som lever ett rätt expansivt liv.

En mer vänsterorienterad väljare som är mer civilisationskritisk, lockas mycket mer av Miljöpartiets eller Vänsterpartiets budskap att vi ska kanske ha nolltillväxt och ägna oss mindre åt materialism.

Utan att förta det hela finns det väljare som knappast har någon valfrihet vad gäller bostad, arbete, transporter och som redan lever på knapp ekonomi. De känner knappast att klimat är deras grej att ägna sig åt. Klimat är något för tänkare, experter och möjlighet för partier att fiska röster på hos en urban medelklass men för alla oss andra har klimatfrågan lägre prioritet.

Inga kommentarer: