< div id=”header ”>< / div>

torsdag 27 september 2018

Inkluderingsplanen för långsiktig inkludering antaget med innehåll och aktiviteter i kultur- och fritidsnämnden i Varberg !

Det samlande måldokumentet Handlingsplan för långsiktig inkludering var uppe i kultur- och fritidsnämnden i Varberg och är nu fyllt med innehåll och aktiviteter. Något alla i nämnden var helt eniga om. Inkludering innebär inte så mycket riktade insatser utan mer hjälp att komma in i samhället lättare med insatser vilket kan vara en avvikande skillnad mot tidigare då nyanlända setts som en särskilt grupp som ska behandlas speciellt.



Västkustens kreativa mittpunkt

Varberg har unika möjligheter med sitt läge, havet och naturen. För att utnyttja den fulla potentialen ska Varberg utvecklas till "Västkustens kreativa mittpunkt". För att lyckas krävs nytänkande, framåtanda, kunskap och mod. Visionen skapar förutsättningar för tillväxt i hela kommunen och en fantastisk livsmiljö.

Verksamhetsidé

Vi ska förenkla människors vardag och inspirera dem att nå sina drömmar.

Förhållningssätt

Hållbarhet - Vi ska tillgodose dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov socialt, ekonomiskt och ekologiskt.

Delaktighet - Vi ska ha ett öppet klimat och ett inkluderande förhållningssätt som kännetecknas av mångfald, inflytande och omtanke.

Riktlinjer för inkludering

• Kulturella och etniska skillnader ska utgöra möjligheter till delaktighet.
• Attityder kring mångfald och inkludering ska synliggöras som en viktig del av kommunens utveckling.
• Varje individ ska betraktas som en resurs och vara en del av kommunen.
• Inkluderingsperspektivet ska genomsyra den fysiska och sociala planeringen.
• Samverkan och samsyn mellan förvaltningar förutsätts för ett lyckat inkluderingsarbete.

1. Inkluderande förhållningssätt

Attityder i ett samhälle påverkar alla och har avgörande betydelse för hur inkluderingsprocesser får fart runt om i sociala sammanhang.

Attityder spelar stor roll för att kunna respektera andra individer och ge dem möjligheter att utvecklas. En öppen och nyfiken människosyn startar alltid med sig själv.

Ett inkluderande förhållningssätt förutsätter kritiska reflektioner över normer och värderingar.

Ett samhälle med positiv attityd till mångfald, som fokuserar mer på likheter och ett gemensamt "vi"har mycket större möjligheter att lyckas med inkluderingen och därmed generera ökad livskvalitet för
alla.

2. Arbete

Med arbete menas ett jobb som tillgodoser individens behov och ger en långsiktig trygghet. Arbete är väsentligt för människors möjlighet till ett tillfredställande vardagsliv och utveckling, vilket är en
förutsättning för ett fungerande samhälle.

3. Utbildning och språk

Utbildning, vare sig det gäller förskola, grundskola, gymnasium, vuxenutbildning eller språkutbildning, är nödvändigt för att kunna förverkliga sina personliga mål. Utvecklingen i samhället innebär att högre utbildning och språkkunskaper blir allt viktigare för inträdet på arbetsmarknaden.

4. Boende

Tillgång till egen bostad är viktig för att kunna etablera sig i ett samhälle. Boendeformer som främjar kontakten mellan olika grupper underlättar inkluderingsprocessen. Frågan är central för att skapa
trygghet och livskvalité.

5. Socialt deltagande/inflytande

Med socialt deltagande menas möjligheten att påverka sin sociala utveckling, medan inflytande handlar om påverkan på samhällets utveckling.

Deltagande kan vara aktiviteter på det individuella planet vilket också inrymmer vilka normer, värderingar och förhållningssätt som finns i en kultur.

Inflytande handlar om att tillvarata politiska och demokratiska rättigheter och skyldigheter. Båda nivåer är viktiga för en lyckad samhällsutveckling.

Inga kommentarer: