< div id=”header ”>< / div>

söndag 5 augusti 2018

Agape ett komplicerat fullmäktigeärende på tisdag där jag hade avslagit begäran om föreningsstöd på dessa premisserna !



Mitt ställningstagande om Agape extra ärende på tisdag i Varbergs kommunfullmäktige baseras på följande ska ha bidrag eller inte

1) Är det en förening som ska sköta detta som syftet handlar om stöd för boende eller är det primärt statens uppgift och ansvar via Migrationsverket. Många menar att staten lämpat över till kommunerna men att gymnasielagen fortfarande är oklar att tillämpa och då ska framställan om bidrag avslås.

"Förvaltningen konstaterar efter genomgång av Agape Varbergs bokföring att föreningen inte uppfyller kraven för god redovisningssed." (utredning)

2) Bidrag till förening eller bidrag med enskild prövning enligt stöd i 4 kap. 2 § socialtjänstlagen. Fullmäktiges ärende behandlar enbart stöd till viss förening med syfte att hjälpa ensamkommande ungdomar med boende och hänvisar till gymnasielagen.

Eftersom kommunfullmäktige inte har en aning om de specifika fallen utan får gå på föreningens behov av bidrag är det svårt att veta om socialtjänstlagen är tillämplig i dessa fall eller varför isf inte detta prövas i samband med en biståndsbedömning som gäller för andra behovsprövade medborgare i kommunen.

Bidraget till föreninhgens bidrag är också tillfälligt fram till årsskiftet och förmodar att behoven även kommer att finnas öäven efter årrskiftet. Frågan är varför föreningen sätter i skuld när det är oklart vilka bidrag som kan betalas ut. Det sägs också att föreningen bygger på frivillighet i det fall familjehem upprättas och inga läften att betala vissa kostnader i de fallet kommunala bidrag uteblir.

3) Är detta ett ärende som faller under kommunala kompetensen för lekmän i kommunfullmäktige att besluta om eller a) borde inte ärendet återförvisas till socialnämnden för handläggning då antagligen fortsatt behov av bidrag kommer att finnas efter årsskiftet? b) vad innebär det att kommunfullmäktige i detta fallet skulle bevilja bidrag för en förening med skulder när enskilda inte får den hjälpen när de söker bidrag?

Inga kommentarer: